Vinn förtroende genom att visa att du har disciplin, kan jobba mot uppsatta mål, och är engagerad i arbetsuppgifterna och organisationen.
Vinn förtroende genom att visa att du har disciplin, kan jobba mot uppsatta mål, och är engagerad i arbetsuppgifterna och organisationen.

Så vinner du chefens förtroende

Att få chefens förtroende är viktigt för karriären. Jörgen Kihlgren på Ledarna tipsar om hur det går till i praktiken.

Det pratas ofta om att chefer måste jobba för att få medarbetarnas förtroende. Men medarbetare måste också anstränga sig - för att få chefens förtroende.

- Många medarbetare förväntar sig att få ansvar och frihet automatiskt, men det är rättigheter som förtjänas över tid, säger Jörgen Kihlgren, som är chefscoach på Ledarna och själv arbetat som chef i många år.

Här är Jörgens Kihlgrens tips

1. Uppträd förtroendeingivande

Grunden för att skapa förtroende är att uppträda på ett förtroendeingivande sätt. Var ärlig. Håll löften och deadlines och säg till i god tid om du märker att du inte kan leverera. Visa att du har disciplin, kan jobba mot uppsatta mål, och är engagerad i arbetsuppgifterna och organisationen.

2. Visa självledarskap

För att en chef ska känna sig trygg måste du visa självledarskap. Det vill säga: att du kan ta ansvar, se vilka uppgifter som behöver utföras och fatta egna beslut. Samtidigt är det viktigt att du inser dina begränsningar och frågar om något är oklart. Nyckeln är en balans mellan att vara självgående och att be om hjälp.

3. Flagga för fel

Det finns gott om exempel på projekt som gått åt skogen för att ingen vågade berätta för chefen att det fanns problem. Ofta är rädslan obefogad, även om det såklart finns riktiga skräckchefer. Tala om när något är fel, var rak och tydlig, och håll en lugn och sansad ton. En bra chef värdesätter sådan information.

4. Ta till dig feedback

Om du gör fel – skyll inte ifrån dig. Ibland kanske du inte inser att du gjort fel, och blir helt tagen på sängen av chefens negativa feedback. Då gäller det att inte bli arg eller börja hålla försvarstal. Lyssna istället lugnt och ställ gärna frågor som visar att du vill bättra dig.

5. Dela kunskap och idéer

Visa att du vill organisationens bästa genom att dela med dig av kunskap till kollegor och andra. Berätta för chefen om du har en idé som kan göra verksamheten bättre, eller förslag på projekt du tycker ni borde genomföra. Var inte rädd att få nej, huvudsaken är att du visar engagemang.

6. Var nyfiken

Visa också att du är intresserad för organisationen över lag. Vart är den på väg, och vad är din roll sammanhanget? Hur ser omsättningen ut och vad finns det för mål och nyckeltal? Ett bra tillfälle att fråga är på utvecklingssamtalen, men läs gärna på själv innan så du kan ställa initierade frågor.

7. Bygg relationer

En viktigt del av chefens arbete är att få samarbetet på arbetsplatsen att fungera. Hjälp till genom att vara socialt smidig, och behandla dina kollegor med respekt. Försök gärna nätverka med andra inom organisationen, till exempel från andra avdelningar. Det kan leda till nya idéer om hur verksamheten kan bli bättre.

8. Förstå chefens situation

Dåliga arbetsförhållanden ska såklart inte accepteras, men försök visa förståelse för chefen på andra plan. Chefen tycker förmodligen inte det är kul att göra saker som att kapa budgeten eller ge avskeda någon. Spela inte offer, och bli inte sur. Försök se helheten och förstå hur chefen tänker.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär