"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury”, skrev en anställd på en Facebooksida som tillhörde en kollega som blivit uppsagd. Det skulle han inte ha gjort.
Foto: TT

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

1. Jämförde chefen med Hitler
En ny Hitler, en komplett idiot.” Så beskrev en sopåkare sin nya chef i Facebookgruppen Sveriges Sopgubbar. Sju månader senare nådde inlägget företagsledningen, som gav honom sparken. Facket valde att inte företräda sopåkaren. ”Han var inte lojal mot sin arbetsgivare”, säger ombudsmannen Lone Olsson till tidningen Transportarbetaren. ”Jag bryr mig inte så mycket”, säger mannen själv.
Källa: transportarbetaren.se

2. Hotfulla hårdrockscitat
"Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt - Unleash the fucking fury”, skrev en anställd på en Facebooksida som tillhörde en kollega som blivit uppsagd. Två andra hakade på, med bland annat: ”As long as you shoot the fuckers and not the fuckees.” Hotfullt, tyckte arbetsgivaren, och gav alla tre sparken. Men facket stämde arbetsgivaren, som valde att betala skadestånd.
Källa: kollega.se

3. Fel mössa
Barnskötaren lade upp en profilbild på sin privata Facebooksida där han bar en mössa med texten ”pornstar”. Det skulle han inte ha gjort. Flera föräldrar och pedagoger såg bilden, och förskolan som tänkt ge honom vikariat drog tillbaka erbjudandet. Barnskötaren anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, som dock inte ansåg att det handlade om diskriminering. Källa: svd.se

4. Vägra vårda kristna
”… Jag vägrar från och med nu att vårda kristna … ” skrev en verksamhetschef på länssjukhuset i Kalmar på Facebook. Anledningen var att Kristdemokraterna valt Ebba Busch Thor till ny partiledare. Inlägget var sarkastiskt och tänkt att väcka debatt, men kritiken blev så stor att mannen avgick som verksamhetschef. Idag arbetar han kvar som vanlig läkare.
Källa: svt.se

5. Kränkande kommentarer
”Känslomässigt flum”, ”100 % skitprat” och ”Sveriges största knäppskalle”. Matematikprofessorn var inte nådig mot författaren Ann Heberlein på Twitter. Han gav sig även på Svenska Freds ordförande Anna Ek. ”Du fick flest röster bara för att man tycker synd om dej. En liten tös mot den fule gubben!” Arbetsgivaren Chalmers tekniska högskola drog igång en utredning som slutade med att professorn avgick.
Källa: gp.se

6. Poserade med vapen
"Jag och min fotograf laddar för nattens möjliga terroristjakt", skrev polismannen under en bild på Instagram där han poserar iförd uniform och med höjt automatvapen. En annan bild föreställde pengar och ett armbandsur. ”En del personer som vi omhändertar litar visst inte på banken” löd texten. Arbetsgivaren anser att bilderna skadat förtroendet för polisen, och har anmält mannen till ansvarsnämnden.
Källa: svt.se

7. Middag med SD
Lobbyjätten Kreab har kritiserats för att uppvakta SD, och situationen har blivit extra känslig av att Kreabs Sverigechef umgåtts privat med SD:s partitoppar. Till slut kom tweeten som fick bägaren att rinna över för Kreabs ägare: ”Har andäktigt ätit bl a tartar, sida och huvud av gris på fantastiska @Rest_Djuret tillsammans med @LinusBylund, därmed kan julen börja!” skrev Sverigechefen. Och fick avgå.
Källa: di.se

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Fler artiklar inom Sociala medier