En kycklingsorterare avgör vilket kön det är på kycklingen genom att titta på dunet på vingarna.
En kycklingsorterare avgör vilket kön det är på kycklingen genom att titta på dunet på vingarna.

Sju jobb du inte visste fanns

Vill du byta karriär, men är osäker på vad du vill göra? Vad sägs om att mjölka ormar, sortera kycklingar eller dyka i kloaker?

Kycklingsorterare
Avgör vilket kön det är på kycklingen i storskalig uppfödning, genom att titta på dunet på vingarna. En nybakad kycklingsorterare kan hantera 400-500 kycklingar i timmen, och mer erfarna uppemot 900 i timmen, alltså 4 sekunder per kyckling. Jobbet sägs kräva stor fingerfärdighet och hög koncentrationsförmåga.

Hundmatstestare
Kontrollerar att jyckens mat luktar och smakar gott. ”Jag smakar på varje sats, varje recept, varje dag,” säger Philip Wells, technical director på hund- och kattmatstillverkaren Lily's Kitchen till Metro UK. Är du intresserad av livsmedels konsistens, smak, lukt och utseende? Googla ”Sensorik”. Ämnet berör betydligt mer än hundmat.

Okularist
Tillverkar ögonproteser åt personer som förlorat ett öga. Protesen ska passa bra och se ut som det kvarvarande ögat, så det krävs stor hantverksskicklighet. Att bli okularist tar cirka 6 år och utbildningen omfattar medicin, anatomi, glaskunskap och glasblåsning. Många proteser tillverkas nämligen i glas, även om de också kan göras i akrylplast.

Kloakdykare
Dyker i våra kloaker, avlopp och reningsverk för att rensa reparera och undersöka. Ofta är sikten noll, och dykaren får känna sig fram bland kanyler, tops och annat otrevligt, så det krävs ett stabilt psyke, och inte minst en heltäckande tättslutande dräkt. Uppdragen utförs av anläggningsdykare, kloakdykare är alltså inte den riktiga titeln.

Spökskrivare
Skriver i hemlighet manus, texter och musik till artister, författare och andra offentliga personer, utan att få sitt namn på verket. I USA finns det också personer som spökskriver e-postmeddelanden, gratulationskort och hela SMS-konversationer till privatpersoner som är stressade, eller helt enkelt inte har språkets gåva.

Ormmjölkare
Mjölkar ormar på gift genom att låta dem hugga i en bit latex som spänts över en burk. Giftet rinner ner i burken och säljs sedan till läkemedelsindustrin för att bli antiserum och mediciner. I jobbet ingår i regel också att föda upp ormar. Många ormmjölkare har examen i biologi eller herpetologi - läran om groddjur.

Lavinprognosskribent
Analyserar information från experter i fält och olika väderdata och bedömer var lavinfaran är störst, och vilken typ av laviner det är störst risk för. Lavinprognosskribenten skriver sedan ihop en rekommendation enligt den internationella lavinskalan. Lavinprognoser för svenska fjällen görs på Naturvårdsverkets kontor i Östersund.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär