Sju sjuka orsaker till uppsägningar

Hade fel religion, begärde föräldraledigt, tog kontakt med facket. Anledningarna till att få sparken kan vara många, även om arbetsgivaren ofta skyller på något annat. Här är sju uppmärksammade fall.

Begärde föräldraledigt

Pappan lämnade in en ansökan om föräldraledighet till chefen på inredningsbutiken i Stockholm. Chefen ska då ha skällt ut mannen och vägrat att ta emot ansökan. Fyra dagar senare fick mannen sparken via e-post. Med hjälp av en advokat fick han tillbaka jobbet efter en månad. Det skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, på sin hemsida. DO har även stämt arbetsgivaren på 80 000 kronor i skadestånd.

Ville ha lön

Ni får ingen lön förrän försäljningen ökar. Det beskedet fick säljarna på ett nystartat svenskt bolag som säljer rengöringsmedel, enligt facket. Bolaget ingår i en finsk koncern, och beskedet ska ha kommit direkt från koncernens vd. När säljarna vände sig till facket ska de ha fått sparken utan motivering, skriver tidningen Kollega. Facket stämde arbetsgivaren, och har nu ansökt om att försätta arbetsgivaren i konkurs.

Hade fel religion

Mannen hade fått ett skriftligt erbjudande om provanställning på ett vattenreningsföretag. Men när arbetsgivaren fick veta att han är praktiserande muslim kallades han till ett möte om vilka problem hans religion skulle innebära på jobbet, vilket ska framgå av en hemlig inspelning mannen gjorde av samtalet. Det skriver tidningen Lag och Avtal. Några dagar senare fick han veta att han inte längre var välkommen. Arbetsgivaren hävdar att religionen inte var anledningen till att mannen nekades jobbet, men facket har stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen och Malmö tingsrätt och yrkar på skadestånd.

Skadade ögat

Bilvårdaren skadade ögat på jobbet och var tvungen att uppsöka vårdcentral. När han satt i väntrummet ska han fått veta att han fick välja mellan att säga upp sig eller bli uppsagd, skriver tidningen Lag och Avtal. Bilvårdaren tog det mycket hårt, orkade inte gå tillbaka till jobbet och sjukskrevs för krisreaktion. Sedan blev han uppsagd för olovlig frånvaro. Facket kräver nu skadestånd och att uppsägningen ogiltigförklaras.

Ville ha kollektivavtal

Arbetarna på ett lager för djurmat ville ha kollektivavtal och vände sig till sin vd. Enligt arbetstagarna ska vd:n då ha sagt att kollektivavtal skulle bli för dyrt och leda till uppsägningar. Den arbetare som ansågs vara mest drivande i frågan anger att han dessutom blev kallad illojal. Han avskedades sedan på "lösa grunder", skriver tidningen Handelsnytt. Facket menade att kravet på kollektivavtal var den riktiga orsaken, och stämde arbetsgivaren. Fallet slutade i förlikning.

Larmade om risker

En av boendestödjarna på ett transitboende, som dessutom var skyddsombud, larmade flera gånger verksamhetchefen om att en av de boende var stökig och hotfull. När chefen inte agerade lämnade hon in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Chefen ska då ha blivit arg, haft flera upprörda möten med boendestödjaren, och sa till slut upp henne. Facket stämde arbetsgivaren, och boendestödjaren fick anställningen tillbaka, skriver tidningen Vision.

Kläder försvann

En kvinnlig anställd på en klädbutik i Stockholm anklagades för att ha stulit kläder. Kläderna hade förvarats i en olåst låda i butiken som både kunder och anställda kunde komma åt. Arbetsgivaren ska då ha krävt att de anställda skulle jobba gratis för att täcka förlusten. Kvinnan vägrade och hotade att kontakta facket, vilket enligt facket ledde till att hon fick sparken. Facket har nu stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet