Mats Lindborg, Charlotte Suarez Mazar och Mariano Amarilla gillar energin på Coffice.

Coffice kan vara nästa kontorstrend

Coffice är precis vad det låter som – ett kombinerat kontor och kafé, mitt på Södermalm i Stockholm.

Här sitter de som inte har något traditionellt kontor att gå till, men som ändå vill ha ett nätverk omkring sig när de jobbar.
– Det är alltifrån reklamare, journalister till bantningsexperter, säger Magnus Schän, en av de arkitekter som startade Coffice för ett och ett halvt år sedan.
De kom på idén när de själva sökte efter ny lokal.
– Vi såg trenden att sitta på café och jobba och ville själva ha ett kontor där det var lätt att knyta nya kontakter, säger han.

För hyran på 700 kronor i månaden ingår två konferensrum, en gemensam skrivare och rabatterat kaffe. Inredningen är långt ifrån det ergonomiskt och ljustekniskt genomtänkta som, i bästa fall, präglar nybyggda kontor. Borden är märkta av otaliga ringar efter kaffekoppar. Många står och pratar med varandra, eller fikar, i samma ganska trånga lokal som andra sitter och arbetar.
– Jag brukar ta på mig mina lurar. Men det krävs en viss tålmodighet för att sitta här, säger Mats Lindborg, som driver sajten Bloggbyrån härifrån. Han hittade Coffice efter att en kompis "checkat in" där på Facebooks "Places"-app.

Mats Lindborg försöker hålla sig till normala kontorstider och föredrar en plats i soffan när han kommer på morgonen. Om den är upptagen finns det alltid någon annan ledig.
– Ergonomin blir aldrig ett problem eftersom folk flyttar runt. Efter lunchen kanske man väljer en annan plats än tidigare. Det händer något när man byter utsikt, säger han.

Mats Lindborg och "kontorsgrannen" Mariano Amarilla, tycker att nätverkandet är en stor fördel med Coffice. De gemensamma torsdagsöuncherna är ett sätt att främja kontakter mellan medlemmar. Ett annat är "Big Boss", en idé som kläcktes av Amarilla och som går ut på att någon under en timme i veckan får möjlighet använda andra medlemmars kompetens för sina egna projekt.
– Det började som ett skämt men nu har vi kört fem, sex gånger. De flesta tycker att det är skönt att ibland bryta av och vara kreativ i någon annans sammanhang, säger Amarilla.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär