Syftet med satsningen är bland annat att komma åt passiva kandidater, som inte är beredda att lägga så mycket energi på att söka jobb.
Syftet med satsningen är bland annat att komma åt passiva kandidater, som inte är beredda att lägga så mycket energi på att söka jobb.
Foto: maxpro

Nu kan du söka jobb med din Facebook-profil

Har du fyllt i ditt CV på Facebook? Snart kanske det är läge. För nu kan du söka jobb med din Facebook-profil.

Rekryteringsverktyget Teamtailor, som används av bland andra Cramo och Filippa K, är först ut i Sverige med att låta kandidater söka jobb med sina Facebook-profiler.

- Kandidaterna söker inte jobb som de gjorde för några år sedan. Nu ser vi att det sker på mobilen, och via sociala medier, säger Teamtailors vd Jorge Vasquez.

Företaget lanserade lösningen på prov för en månad sedan, och sedan dess har över tio procent av ansökningarna skett med Facebook.

Syftet med satsningen är främst är att göra det enklare för arbetsgivarna att komma åt ”passiva” kandidater. Alltså personer som är eftertraktade på arbetsmarknaden och trivs med sina jobb, men kan vara öppna för nya möjligheter.

- Jag vet många som kan tänka sig att byta jobb, men inte är så motiverade att de orkar maila sitt CV eller registrera sig i en databas bara för att de ser ett jobb som verkar intressant. Därför gäller det att sänka tröskeln för att söka, säger Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.

Den som verkligen vill ha jobbet bör med andra ord se över About-sektionen, och vad de postat publikt på sin Facebook-sida, tipsar Nina Jansdotter.

- Det tycker jag för övrigt alla som söker jobb borde göra. Många arbetsgivare kollar idag upp jobbsökande på nätet, säger hon.

Liknande lösningar finns sedan tidigare för LinkedIn, men i Sverige är det betydligt fler som har Facebook, enligt undersökningen Svenskarna och Internet 2015.

- Kampen om talangerna är hård inom flera branscher, och det betyder att arbetsgivarna måste ha ansökningsprocesser som passar kandidaterna, inte tvärt om, säger Nina Jansdotter.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Därför ska du ställa krav på skriftligt avtal

Därför ska du ställa krav på skriftligt avtal

Vilka risker finns det med att inte ha ett anställningsavtal? Och hur lätt kan jag säga upp mig från ett vikariat? Metrojobbs arbetsrättsexpert svarar.

Så söker du jobb med hjälp av hashtags

Så söker du jobb med hjälp av hashtags

Hur kan jag använda hashtags i sociala medier för att söka jobb? Och hur tar jag professionell kontakt med någon som raggat på mig? Experten svarar.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Sajten som ger ungdomar jobb

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.

Fler artiklar inom Söka jobb