Professionellt nätverkande handlar om att bjussa på något som kan hjälpa någon annan i yrkesrollen, tipsar Marie Thorslund från nätverket 4Good.
Professionellt nätverkande handlar om att bjussa på något som kan hjälpa någon annan i yrkesrollen, tipsar Marie Thorslund från nätverket 4Good.
Foto: Juliana Wiklund

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Många jobb förmedlas genom rekommendationer och kontakter. Ett starkt nätverk kan därför vara minst lika viktigt för karriären som studier och kompetens. Marie Thorslund, som driver kvinnliga nätverket 4good, tipsar om hur du bygger ett.

Fyra tips på hur du kan nätverka

1. I vardagen

Ditt nätverk finns överallt - på barnens förskola, träningen och hos dina vänner. Ta vara på tillfällen att prata med främmande människor. De flesta är bra kontakter, men på olika vis. Det kan kännas obekvämt, men är en social färdighet som många kan öva upp. Våga, du kan inte få mer än ett nej.

2. Kring intressen

Hitta ett sammanhang där du trivs och känner dig trygg att prata. Gå med i föreningar som ägnar sig åt saker du tycker är kul, och grupper i sociala medier som diskuterar sådant du är intresserad av. Men sitt inte tyst, visa att du finns.

3. Affärsnätverk

Gå med i ett officiellt affärsnätverk. Fördelen är att alla är där med samma ambitioner - att göra affärer och knyta kontakter. Här kan du gott ha en plan och en målbild. Kanske vill du öka din försäljning, hitta jobb, stärka ditt varumärke, eller utvecklas genom att möta nya människor?

4. På arbetsplatsen

Gå och ät lunch med en ny person på jobbet varje dag. Speciellt från andra avdelningar som du inte skulle pratat med annars. Då lär du dig organsationen och dess utmaningar, vilket är bra för karriären internt. Dessutom vet du inte var människorna du lär känna hamnar på för jobb härnäst.

Fyra regler för bra nätverkande

1. Var generös

Professionellt nätverkande handlar om att bjussa på något som kan hjälpa någon annan i yrkesrollen, och visar din kompetens. Har du tur får du hjälp tillbaka, men det är inte poängen. Du kommer att få tillbaka på ett eller annat sätt, till exempel genom att andra talar gott om dig.

2. Koppla ihop

Ett enkelt sätt att hjälpa andra, och stärka bilden av dig som en person med ett starkt nätverk, är att koppla ihop människor. Ibland är det helt uppenbart att två personer borde träffas, ibland kanske du bara känner på dig att de har något gemensamt. Var öppen med vilket, och låt dem lösa resten.

3. Se andra

Alla vill bli sedda. Fråga och lyssna mer än du pratar. Visa också att du tycker andra är bra, uppmuntra och heja på. Var en person i vars sällskap andra vill vara. Inskränk dig inte heller till vissa grupper och sammanhang. Lär känna människor med olika bakgrunder och synsätt, då möter du nya utmaningar och möjligheter.

4. Våga be om hjälp

Var inte för stolt för att be om hjälp. Andra har oftast ingen aning om vad du behöver, och de mest oväntade personer kan sitta på värdefulla kontakter. Fråga också dina vänner, många är så inriktade på affärskontakter att de glömmer att leta på närmare håll. Våga berätta vad du vill och visa vad du brinner för, då blir du också mer intressant för andra.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

Fler artiklar inom Nätverka