Ibland funkar det bra att jobba hemifrån och samtidigt vårda sjuka barn. Men en föräldravänlig arbetsplats ska också ha beredskap för att du ska kunna vabba i fred.
Ibland funkar det bra att jobba hemifrån och samtidigt vårda sjuka barn. Men en föräldravänlig arbetsplats ska också ha beredskap för att du ska kunna vabba i fred.

Så hittar du en föräldravänlig arbetsgivare

Vill du kunna kombinera barn och karriär på bästa sätt? Välj en arbetsgivare som är positivt inställd till föräldraskapet. Peter Tai Christensen på Unionen tipsar om vad du ska hålla utkik efter.

1. Flexibelt arbete

Vissa arbetsgivare förbjuder arbete hemifrån och har mycket strikta arbetstider, trots att verksamheten inte kräver det. Men för att få ihop barn och jobb är det bra att kunna vara flexibel. Hör dig för - hur mycket kan du styra över när och var du jobbar?

2. Möten mitt på dagen

Hos många föräldravänliga arbetsgivare är det uttalat att möten helst ska hållas 09.00-15.00, för att underlätta lämning och hämtning. Ibland kanske det inte funkar, men då gäller det att fråga medarbetare med barn i god tid om de kan lösa det.

3. Föräldralön

Föräldralön är ett starkt tecken på att arbetsgivaren är positivt inställd till föräldraskapet. Det ingår också i de flesta kollektivavtal. Föräldralön innebär att du under föräldraledigheten får en löneutfyllnad i upp till sex månader från arbetsgivaren motsvarande cirka tio procent av din ordinarie lön.

4. Rutiner för vobb och vabb

Ibland funkar det bra att vobba, alltså jobba hemifrån och samtidigt vårda sjuka barn. Men många känner sig tvingade att göra det, trots att barnet behöver all uppmärksamhet. En föräldravänlig arbetsplats har beredskap för att du ska kunna vabba i fred.

5. Kompetensutveckling

Småbarnsföräldrar ses som osäker arbetskraft av vissa arbetsgivare, och hamnar efter i karriären. Men en föräldravänlig arbetsgivare låter dig anta nya utmaningar även under dessa skeden i livet.

6. Löneutvecklingen

Du ska inte hamna efter i löneutvecklingen för att du planerar att vara, är, eller har varit föräldraledig. Exempel: om du var högpresterande innan du gick på föräldraledighet ska du i samband med lönerevisioner under din föräldraledighet få ett lönepåslag som återspeglar din faktiska prestation innan föräldraledigheten.

Peter Tai Christensen är Unionens utredare inom området lika rättigheter och möjligheter och ansvarig för förbundets årliga rapport om föräldravänligt arbetsliv.

Tre tips för att hitta en föräldravänlig arbetsgivare

1. Fråga arbetsgivaren om det bedrivs ett systematiskt och planmässigt arbete för att medarbetarna ska kunna förena föräldraskap och arbete, och hur det ser ut i praktiken.

2. Se över ditt nätverk och försök komma i kontakt med personer som jobbar för arbetsgivaren, gärna småbarnsföräldrar, och fråga dem.

3. Kontakta den fackliga företrädaren, ofta står det i jobbannonsen vem det är.

Så säger lagen

Diskrimineringslagen. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivaren underlätta för både kvinnliga och manliga arbetstagare att förena förvärvsarbete och föräldraskap.

Föräldraledighetslagen. Föräldraledighetslagen säger bland annat att föräldraledighet inte ska påverka lön och anställningsvillkor, beslut om utbildningar och befordran.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb