Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det, tipsar retorikexperten Fredrik Söderquist.
Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det, tipsar retorikexperten Fredrik Söderquist.
Foto: Bokan

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

1. Ha en roll och ett mål

Förbered dig genom att fundera på vad målet med minglet är, din roll i sammanhanget, och vad du representerar. Är det kanske arbetsgivaren, en idé, eller dig själv? Då blir det också enklare att komma på vad du ska prata om, och tydligare hur du ska bete dig.

2. Öva gärna innan

Om du är blyg kan du bli mer trygg genom förberedelser. Ta reda på vilka som kommer och fundera på vad du ska säga till dem. Du kan också öva in en kort och slagkraftig presentation av dig själv, och olika fraser du kan använda för att inleda och avsluta samtal.

3. Inled samtal

Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det. Inled samtalet med något ni har gemensamma referenser till. Till exempel ”vad tyckte du om presentationen?”, eller ”hur kommer det sig att du är här i kväll?”. Var nyfiken på andra, och deras syfte med att vara på minglet.

4. Kläng dig inte fast

Tanken med ett mingel är att alla ska kunna prata med alla, så kläng dig inte fast vid en person. Ungefär fem till tio minuters konversation är lagom. Om motparten börjar titta sig omkring eller ser stressad ut är det förmodligen läge att avsluta.

5. Sälj inte in dig för hårt

Överös inte andra med information och sälj inte in dig för hårt. Försök istället få motparten att bli nyfiken och vilja fortsätta samtalet vid ett senare tillfälle. Tänk att relationen ska fortsätta, att det här mötet bara är en början.

6. Var positiv

Du vill lämna motparten med en positiv känsla, så berätta inte om din dåliga dag och prata inte illa om något eller någon. Du vet aldrig vad den andra har för lojaliteter. Prata om positiva saker som den andra kan säga ja till och hålla med om.

7. Lyssna

Hellre än att prata folk till döds och försöka imponera, visa att du kan lyssna och ta in. Alla uppskattar en god lyssnare. Nicka uppmärksamt och ha ögonkontakt. Ställ följdfrågor som visar att du är intresserad, och kom med egna inlägg som knyter an till det personen berättat.

8. Avsluta snyggt

Invänta rätt tillfälle för att avsluta konversationen, avbryt inte mitt i en mening. Få personen att känna sig värdefull. En avslutningsfras kan vara: ”nu kom precis en person jag måste hälsa på. Men det var jättekul att prata med dig, vi kan väl höras? Jag tar gärna ditt visitkort eller nummer”.

9. Fortsätt öva

Övning ger färdighet, och det finns många sätt att mingla på. Hitta en stil som passar din personlighet. Om du är lite mer blyg kan du satsa mer på att vara en god lyssnare. Om du är social och framåt kan du hjälpa in andra i konversationen och kanske vara lite rolig

Fredrik Söderquist
Fredrik Söderquist, retorikexpert.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Annons
André blev toppsäljare på het startup

André blev toppsäljare på het startup

Vill du jobba när och var du vill, utveckla dina säljkunskaper och få möjlighet att avancera på en spännande startup? Då borde rollen som Mission Agent på U

Annons
Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Flexibilitet, trygghet och ett viktigt jobb där du gör skillnad i samhället. Det får du som jobbar som socionomkonsult hos Dedicare.

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Ett starkt nätverk kan vara minst lika viktigt för karriären som studier och kompetens. Marie Thorslund från nätverket 4good tipsar om hur bygger ett.

Saknar du jobbkontakter? Så skaffar du dem!

Saknar du jobbkontakter? Så skaffar du dem!

Enligt Erik Sturesson på Student Node är kontakter ofta avgörande i många rekryteringsprocesser – och det bästa är att vem som helst kan skaffa sig dem!

Så viktigt är LinkedIn i ditt jobbsökande

Så viktigt är LinkedIn i ditt jobbsökande

Idag är nätet en viktig plattform för jobbsökande och en snygg LinkedIn-profil kan vara nyckeln till drömjobbet.

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Du får bara en chans när du träffar en person för första gången, att göra ett bra första intryck handlar om att vara taktisk.

Fler artiklar inom Nätverka