Niklas Laninge är legitimerad psykolog och driver utbildningsföretaget Daily Bits Of.
Niklas Laninge är legitimerad psykolog och driver utbildningsföretaget Daily Bits Of.

Sju tankevurpor som hindrar dig att göra karriär

Underskattar du din expertis? Fokuserar du på det negativa? Tar du stora risker för att undvika förluster? Psykologen Niklas Laninge tipsar om sju tankefällor ur psykologisk forskning som kan hindra dig att lyckas.

1. Överskattar dig själv som nybörjare

Personer som är inkompetenta kan ofta inte se att de är det. Det krävs nämligen kunskap inom ett område för att inse sina begränsningar. Fenomenet kallas Dunning-Kruger-effekten. Är du ny på jobbet, eller ska göra något nytt? Var ödmjuk. Förmodligen kommer det dyka upp saker du inte ens visste att du behövde kunna. Läs på så mycket du kan, och be om hjälp.

2. Underskattar din expertis

En annan aspekt av Dunning-Kruger-Effekten är att experter ofta underskattar sina kunskaper. Anledningen är att ju mer inblick vi får i ett ämne desto mer inser vi att vi har kvar att lära, och det vi redan kan upplevs som självklart. Visst, ödmjukhet är bra, men försök få perspektiv på dina kunskaper. Annars kanske du värderar dig själv för lågt, inte vågar ta expertrollen, eller pratar på ett sätt som andra inte förstår.

3. Fokuserar på det negativa

Negativitetsbias innebär att människor fokuserar mer på negativa saker än på positiva. Det kan hjälpa oss att upptäcka faror, men gör också att vi minns och tar åt oss mer av kritik än av beröm. Vi lägger också större vikt vid vad andra gör dåligt än sådant de gör bra. Negativt fokus på jobbet kan leda till stress och rädsla. Träna på att se och minnas positiva saker, och beröm mer än du kritiserar.

4. Generaliserar utifrån egna erfarenheter

Människor ser ofta egna erfarenheter som bevis för att något är på ett visst sätt, den så kallade tillgänglighetsheuristiken. Men det du eller din grupp har upplevt är inte bevis för någon allmän sanning, det behöver alltså inte vara statistiskt representativt. Grunda inte affärsbeslut enbart på dina egna eller närmaste omgivningens erfarenheter. Gör undersökningar och leta externa källor.

5. Ser bara det som bekräftar världsbilden

Konfirmeringsbias innebär att vi bara ser saker som bekräftar vår övertygelse, samtidigt som vi förklarar bort sådant som går emot den. Till exempel: om du får en idé du tycker är bra kommer du börja se massor av tidningsartiklar som bekräftar din tes. Om du vill bli bättre på att förutse händelser och fatta rätt beslut bör du aktivt leta efter information som ifrågasätter din världsbild.

6. Gör felaktiga antaganden om framgångar och misslyckanden

När vi lyckas tror vi ofta att det beror på vår egen kompetens och glömmer att det finns annat som bidragit, till exempel slumpen, uppväxten och människorna omkring oss. Vid misslyckanden däremot letar vi ofta förklaringar utanför oss själva. Det kallas attributionsfelet, och gör att vi riskerar att överskatta vår egen förmåga. Ta en ärlig funderare på vad som bidragit till att du lyckats eller misslyckats.

7. Tar stora risker för att undvika förluster

Människor påverkas känslomässigt mer av förluster än av vinster. Det gör också att vi tar större risker för att undvika förluster än för att vinna. Om du driver ett projekt som krävt mycket resurser, men går dåligt, kan du bli mer riskbenägen och fatta dåliga beslut bara för att undvika förlusten. Försök se bortom känslan. Titta på fakta, och våga överge det som inte är bra.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär