Träna dig till att bli din egen mentor på jobbet. Du kan behöva lägga om en hel del av ditt tankesätt för att lyckas, men det är det värt.
Träna dig till att bli din egen mentor på jobbet. Du kan behöva lägga om en hel del av ditt tankesätt för att lyckas, men det är det värt.
Foto: Shutterstock.com

Bli din egen mentor på jobbet - såhär ska du tänka!

När en vän eller kollega på jobbet behöver pepp är det självklart att man ställer upp och hjälper personen att hålla sig på god bana med sig själv.

Men frågan är om du är lika bra på att peppa och coacha dig själv!? Troligtvis inte, vi är oftast mycket mer kritiska mot oss själva än vad vi är mot andra. Men från och med nu ska vi ändra på det :). Med dessa tips blir du din egen grymma mentor!

1. Du behöver inte alltid ha rätt

För en del är det viktigt att alltid ha rätt, påvisa sin smarthet. Men ibland räcker det med att bara vara snäll, det kan kräva mer ansträngning än vad man tror ibland. Men om du har för vana att vara vänlig mot folk du jobbar med så kommer det garanterat tillbaka till dig.

2. Se till att ha lite extra tid över

Se till att ha ett bra ”flow” på dina prioriteringar, det underlättar för din tidsplanering och ger dig mer utrymme till att ha tid över för de som dy bryr dig om.

3. Ha skinn på näsan

Men se även till att ha en portion tålamod. Livet går upp och ner och när du hamnar i en nedåtspiral då behöver du den där dosen av tålamod. I sådana stunder upptäcker vi oftast att något behöver förändras till något av de bättre, sådant kan ta tid och för att klara av det behöver du vara lite tuff och ha is i magen.

4. Du vill alltid lära dig nytt

För att bli framgångsrik krävs det också att du är nyfiken, vågar fråga när du inte förstår och vara öppen för att ta till dig ny kunskap.

5. Du är inte andras problemlösare

Nu är vi tillbaka där vi började, är du en sådan person som vänder ut och in på dig själv för att lösa saker åt andra, du är tillgänglig för att rådgiva och ständigt beredd att vara till hands? Se till att enbart ha ett lyssnade öra (till den mån det inte dränerar dig själv på energi) och inte försöka lösa andras problem.

6. Du är inte fördomsfull

Ett gammalt ordspråk som nu passar bra ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” . Om du är en sådan person som har lätt för döma och kritisera andra, sluta upp med det! För du vill väl inte att andra ska göra detsamma gentemot dig?

7. Du är konsekvent

I dina vardagliga handlingar och val. Våga göra det du brinner för, lämna inget utrymme för att senare ångra att du inte gjorde något du gärna ville uppleva.Det krävs en del jobb från dig själv att hela tiden pusha dig till att våga, men se till att göra saker som du älskar oavsett vilka utmaningar det för med sig.

8. Misstag är en del av resan

Ingen är perfekt och alla gör vi misstag. Se dina misstag som en del av din framgångsrika resa. Se det som något du lär dig av och tänk istället på hur du hanterade situationen efteråt.

9. Du lovar inte saker som du inte kan hålla

Det är lätt att man lovar mer än vad man kan hålla. Gör inte det! Se till att bara lova saker som du vet att du kan fullfölja, då bygger du upp ett förtroende hos andra och det är alltid bättre att lova för lite och leverera mer.

10. Se till att endast kontrollera saker som du kan påverka

Det är lätt att man lägger energi på att försöka påverka och styra saker runt omkring oss som vi faktiskt inte kan kontrollera. Se till att hitta och lägg energi på din självkontroll, som din inställning och attityd.

11. Du jämför dig inte med andra

Den ända du ska tävla mot är dig själv och ingen annan, när du har kommit till den insikten kommer det göra så mycket mer gott för dig själv.

Källa: Business Insider

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling