Hur kommer Brexit påverka jobben i Sverige?
Hur kommer Brexit påverka jobben i Sverige?
Foto: Shutterstock.com

Brexit + jobb, hur påverkar det oss?

Börsras och en svindlade oro för hur Brexit påverkar övriga Europa, ekonomin och jobben. Men frågan är hur påverkar det oss i Sverige?

Sverige + Storbritannien = Business?

För Sverige så är Storbritannien en viktig partner inom EU och främst som  handelspartner. Gällande exportmarknaden av tjänster så är Storbritannien vår tredje största partner och den fjärde största när det kommer till export av varor.

Storbritannien anses i dag vara en av Europas hastigast växande ekonomier. De har ungefär 1.000 etablerade svenska dotterbolag och svenska produkter och tjänster har ett mycket gott renommé och efterfrågan är stark.

Vad händer nu?

Det man oroar sig för är risken att handeln mellan Sverige och Storbritannien ska påverkas och även de svenska investeringarna i landet. Minskar investeringarna så leder det till en kostnad för tillväxt och jobb.

Enligt Stockholms handelskammare har de i en rapport visat på en inte helt osannolik situation som kan komma att uppstå och som för med sig risken att de brittiska direktinvesteringarna i Sverige kan komma att minska och särskilt drabbade blir då Stockholmsområdet.

Hur kan det här påverka jobben i Sverige?

Handeln kommer inte att upphöra, men omfattningen av den kan komma att påverkas.

Enligt en undersökning gjord av Kommerskollegium kan ungefär 66 000 personer i Sverige som är sysselsatta med export till Storbritannien då drabbas.  Det berör mestadels tjänstesektorn och främst de företag som är underleverantörer. Exakt hur det här kommer att påverka denna typ av export är svårt att säga nu.

Vilka företag är det vi pratar om?

Några av de stora svenska företagen som har en gedigen export till Storbritannien är;

Skanska, Mölnlycke, SCA, Sobi, Astra Zeneca, Getinge, H&M, Trelleborg, Volvo, Stora Enso, Billerud korsnäs.

De delar av Sverige som rent geografiskt sätt då blir berörda av exporten vi har till Storbritannien är Kronobergs län, Kalmar, Norrbotten, Västernorrland och Stockholm.

Men troligtvis kommer handeln att fortsätta relativt ostört och som den ser ut nu mellan Sverige och Storbritannien så gynnar den bägge lägren och det vore dumt att försämra villkoren sinsemellan. Men ett smart drag för Sverige skulle dock vara att försöka få hit brittiska företag och investeringar till Stockholm.

 

Fortsättning följer…

 

Källa: DN, Business-SwedenVA Finans





Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter