Foto: Max Kegfire

Så fixar du fortsatt anställning på sommarjobbet

Hur ökar jag chanserna att få arbeta kvar där jag sommarjobbar? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: Jag sommarjobbar på ett företag där jag trivs bra och gärna vill fortsätta jobba till hösten. De sa på intervjun att det eventuellt kunde bli så. Hur ska jag göra för att få vara kvar?

Det är lite oklart vad mina uppgifter är och jag har inte haft någon riktig handledning eftersom hon som är chef för avdelningen gick på semester en vecka innan jag började och resten inte riktigt har tid för mig. Men de verkar i alla fall gilla mig, och jag jobbar på så gott jag kan.

"Sarah"

Nina Jansdotter svarar: Det du beskriver är tyvärr ganska vanligt på sommaren - att arbetsgivare tar in vikarier som inte riktigt får hjälpen de behöver för att göra bästa möjliga jobb. Men det är bra att du håller ångan uppe, är positiv och försöker ändå.

Mitt råd är att ta reda på så mycket som möjligt om företaget, hur det fungerar, och deras mål och vision. Det kan du göra genom att till exempel söka på nätet och prata med kollegorna.

Passa också på att lära känna så många på arbetsplatsen som möjligt så de vet vem du är och förstår att du är ambitiös och framåt. Kanske kan du till och erbjuda dig att hjälpa någon om du har tid över? Målet är att de ska se dig som en i gänget när hösten kommer och din anställning går ut.

Men förvänta dig inte att någon ska kunna läsa dina tankar.

Kommunicera tydligt vem du är och vad du vill. Berätta att du trivs och gärna vill vara kvar. Fråga kollegor du känner förtroende för om tips och råd, både om dina arbetsuppgifter vad som kan tänkas krävas för att du ska få fortsätta till hösten.

Fast fråga inte så mycket att du verkar osäker och osjälvständig. Att kunna ta eget ansvar och tänka själv är nästan alltid viktigt på jobbet.

Glöm inte heller att synliggöra dina resultat. Att prestera i det tysta och hoppas att någon ska upptäcka och premiera dig är sällan en bra strategi.

Så fort din närmaste chef är tillbaka bör du försöka ta ett möte med henne för att stämma av och berätta vad du åstadkommit. Berätta att du trivs bra och har kommit in i gänget.

Säg också att du är mycket intresserad av att fortsätta, så hon kan ta med det i sin planering.

Just detta missar många har jag märkt. Att man tror att det räcker att göra ett bra jobb och då ska jobbdörrarna öppnas av sig själva. Så är det inte idag.

Det är viktigt att vara proaktiv och framåt i alla lägen, och knacka på dörren själv.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb