Foto: Max Kegfire

Så fixar du fortsatt anställning på sommarjobbet

Hur ökar jag chanserna att få arbeta kvar där jag sommarjobbar? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: Jag sommarjobbar på ett företag där jag trivs bra och gärna vill fortsätta jobba till hösten. De sa på intervjun att det eventuellt kunde bli så. Hur ska jag göra för att få vara kvar?

Det är lite oklart vad mina uppgifter är och jag har inte haft någon riktig handledning eftersom hon som är chef för avdelningen gick på semester en vecka innan jag började och resten inte riktigt har tid för mig. Men de verkar i alla fall gilla mig, och jag jobbar på så gott jag kan.

"Sarah"

Nina Jansdotter svarar: Det du beskriver är tyvärr ganska vanligt på sommaren - att arbetsgivare tar in vikarier som inte riktigt får hjälpen de behöver för att göra bästa möjliga jobb. Men det är bra att du håller ångan uppe, är positiv och försöker ändå.

Mitt råd är att ta reda på så mycket som möjligt om företaget, hur det fungerar, och deras mål och vision. Det kan du göra genom att till exempel söka på nätet och prata med kollegorna.

Passa också på att lära känna så många på arbetsplatsen som möjligt så de vet vem du är och förstår att du är ambitiös och framåt. Kanske kan du till och erbjuda dig att hjälpa någon om du har tid över? Målet är att de ska se dig som en i gänget när hösten kommer och din anställning går ut.

Men förvänta dig inte att någon ska kunna läsa dina tankar.

Kommunicera tydligt vem du är och vad du vill. Berätta att du trivs och gärna vill vara kvar. Fråga kollegor du känner förtroende för om tips och råd, både om dina arbetsuppgifter vad som kan tänkas krävas för att du ska få fortsätta till hösten.

Fast fråga inte så mycket att du verkar osäker och osjälvständig. Att kunna ta eget ansvar och tänka själv är nästan alltid viktigt på jobbet.

Glöm inte heller att synliggöra dina resultat. Att prestera i det tysta och hoppas att någon ska upptäcka och premiera dig är sällan en bra strategi.

Så fort din närmaste chef är tillbaka bör du försöka ta ett möte med henne för att stämma av och berätta vad du åstadkommit. Berätta att du trivs bra och har kommit in i gänget.

Säg också att du är mycket intresserad av att fortsätta, så hon kan ta med det i sin planering.

Just detta missar många har jag märkt. Att man tror att det räcker att göra ett bra jobb och då ska jobbdörrarna öppnas av sig själva. Så är det inte idag.

Det är viktigt att vara proaktiv och framåt i alla lägen, och knacka på dörren själv.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

Annons
André blev toppsäljare på het startup

André blev toppsäljare på het startup

Vill du jobba när och var du vill, utveckla dina säljkunskaper och få möjlighet att avancera på en spännande startup? Då borde rollen som Mission Agent på U

Annons
Här får du ett sommarjobb som gör skillnad

Här får du ett sommarjobb som gör skillnad

På Stora Sköndal arbetar man med fokus på vård och omsorg i en vacker miljö utanför Stockholm. Nu söker de 30 sommarvikarier, bland annat undersköterskor oc

Julhandeln ger tiotusentals nya jobb – så får du ett av dem

Julhandeln ger tiotusentals nya jobb – så får du ett av dem

All shopping innan och efter jul öppnar upp för många möjligheter för den som vill ha extrajobb under julen.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

I dag kan unga söka 700 sommarjobb

I dag kan unga söka 700 sommarjobb

Med start i dag kan ungdomar mellan 16 och 18 år söka sommarjobb hos Stockholms läns landsting.

Dags att söka säsongsjobb i fjällen!

Dags att söka säsongsjobb i fjällen!

My Dahlström, 23, pendlar mellan skidlärarjobbet på vintrarna och jobbet som verksamhetskoordinator på konferensanläggningen Äventyrens ö på sommaren.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb