Svensk arbetsmarknad ropar efter fler ingenjörer inom mjukvaruutveckling.
Svensk arbetsmarknad ropar efter fler ingenjörer inom mjukvaruutveckling. "Det är brist på kompetens, det är egentligen det som alla företag söker efter idag", säger Peter Larsson, samhällspolitisk chef för Sveriges ingenjörer.
Foto: IBL/Alamy

Ingenjörer heta på svensk arbetsmarknad: "Efterfrågat inom alla branscher"

Det råder idag stor brist på ingenjörer inom många områden i Sverige. Samtidigt gick Volvo i veckan ut med att företaget ska rekrytera 400 ingenjörer inom mjukvaruutveckling, men uppger nu även att man delvis måste söka sig utomlands för att hitta rätt kompetens.

Under tisdagen gick biltillverkaren Volvo Cars ut med att de nu sätter igång en stor rekryteringskampanj. Initiativet beror främst på att företaget ska satsa mer på utveckling av mjukvara och därför ska 400 ingenjörer inom programvaruutveckling anställas inom tolv månader.

I Sverige ser arbetsmarknaden för ingenjörer olika ut beroende på vilket område det rör sig om. Enligt Peter Larsson, samhällspolitisk chef för Sveriges ingenjörer, är efterfrågan på just ingenjörer inom programvaruutveckling idag väldigt hög.
– Det är brist på kompetens, det är egentligen det som alla företag söker efter idag. Det är efterfrågat inom alla branscher, de behövs alltid, säger han.

Inför sin omfattande rekrytering planerar Volvo därför att även rekrytera utanför Sveriges gränser. 
– Det är en anledning till att vi söker oss utomlands. Vi vill hitta rätt kompetens och då måste vi delvis söka i andra länder, säger en talesperson på Volvo till Metro Jobb.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport ”Var finns jobben 2016?” är ett flertal olika typer av ingenjörer några av de yrken där det råder absolut störst brist på arbetskraft under 2016. Även fem eller tio år framåt i tiden ser det ut som att ingenjörer inom de flesta grenar har goda möjligheter till arbete.

Enligt Peter Larsson är ett problem idag att den arbetskraft som invandrar till Sverige har svårt att slussas in på den svenska arbetsmarknaden. Även om en person har en utländsk ingenjörsutbildning tar det lång tid att få arbetstillstånd. Peter Larsson menar att många av de hål som finns på ingenjörsmarknaden skulle kunna fyllas med invandrad arbetskraft.
– Det är en skamfläck på arbetsmarknaden att man inte tar till vara på den arbetskraft som finns tillgänglig. Arbetslösheten inom invandrad arbetskraft ligger på omkring 13-15 procent, säger Peter Larsson.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter