– Det känns spännande men också lite läskigt, nu blir jag mer en kugge i hjulet, säger Hampus Hedenberg om att gå från trainee till en vanlig anställning på Siemens.
– Det känns spännande men också lite läskigt, nu blir jag mer en kugge i hjulet, säger Hampus Hedenberg om att gå från trainee till en vanlig anställning på Siemens.
Foto: Privat/IBL/Alamy

Hampus, 26, arbetar som trainee: ”Man får många första dagar på jobbet”

Traineeprogram är något som företag inom många branscher erbjuder idag för att rekrytera personal. När Hampus Hedenberg var osäker på i vilken riktning han ville gå som nyutexaminerad civilingenjör hoppade han på en traineetjänst för att få prova på lite av allt.

En återkommande fråga idag är hur unga kan introduceras på arbetsmarknaden på ett effektivt sätt. Företag har ofta höga kompetenskrav som nyutexaminerade unga har svårt att mäta sig med som nya i en bransch. Idag blir det däremot allt vanligare med så kallade traineeprogram där företag rekryterar, ofta nyutexaminerad, personal som sedan internutbildas inom verksamheten likt en praktik.

Hampus Hedenberg var i slutet av sin femåriga ingenjörsutbildning i teknisk fysik i Lund när han och kompisarna började prata om hur det skulle vara att söka traineetjänster istället för en vanlig tjänst efter examen.
– Jag visste inte exakt vad jag ville göra efter utbildningen och att vara trainee kändes som ett bra mellanting mellan skola och jobb. Jag ville även sätta igång processen med jobbsökande, säger Hampus.

Bara det faktum att Hampus var tvungen att uppdatera både sitt CV och personliga brev menar han var en knuff ut i arbetslivet. Idag, över ett år senare, är Hampus i slutet av sitt 13 månader långa traineeprogram på Siemens där han arbetat inom flera områden som exempelvis vindkraft och processindustri.
– Det är en stor utmaning att komma från skolans värld där allt är inrutat, man följer ett schema och vet vilka kurser man ska läsa. Att vara trainee är betydligt mer fritt och man får mycket ansvar. Men det är klart att man kände sig lite vilsen i början.

En traineetjänst innebär att praktik och teori ofta blandas. Syftet är att en trainee ska få bred kunskap inom ett företag genom att prova på olika områden inom verksamheten. Under sitt traineeår har Hampus hunnit med att gå flera kurser, deltagit i workshops och åkt på studieresor för att informera studenter om traineeprogrammet. Sedan i juli har han befunnit sig på utlandspraktik i Danmark.
– Man får många första dagar på jobbet eftersom man får rotera runt på flera avdelningar och ha olika roller, säger han.

Om några veckor är det dags för Hampus att kliva ur rollen som trainee och istället in i en vanlig anställning på Siemens. 
– Det känns spännande men också lite läskigt, nu blir jag mer en kugge i hjulet.

Fakta: Att vara trainee

  • Varje år startar ungefär 200 traineeprogram i Sverige.
  • Programmen är oftast mellan nio månader och tre år långa.
  • Förut vände sig traineeprogram främst till civilekonomer och civilingenjörer. Nu breddas konceptet allt mer och företag inom de flesta olika branscher erbjuder idag program.
  • Ersättningen för ett traineeprogram ska vara marknadsmässig, alltså likställd med en ingångslön för en person med motsvarande kompetens och utbildning inom samma arbetsområde.
  • Ett traineeprogram kan vara certifierat, vilket betyder att du kan vara säger på att det uppnår vissa krav på lön och programmets lön.
  • Traineedagen är ett event som årligen anordnas där studenter kan få information, hjälp och vägledning för att välja ett traineeprogram som passar en själv.

Källa: Traineeguiden.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet