– Jag tror att man kan öva upp sin kreativitet, men det beror på den feedback man får och den miljö man befinner sig i, säger Lexingtons VD och kreativa chef Kristina Lindhe.
– Jag tror att man kan öva upp sin kreativitet, men det beror på den feedback man får och den miljö man befinner sig i, säger Lexingtons VD och kreativa chef Kristina Lindhe.
Foto: Anna Åslund

Karriärtips med Lexingtons VD Kristina Lindhe: ”Ensam är inte stark i ett företag”

Hur tar man en idé och gör den till ett framgångsrikt koncept? Det vet Lexingtons grundare Kristina Lindhe, som menar att nyckeln till framgång bland annat ligger i att omge sig med människor som kan det du själv inte kan. Nu ger hon sina bästa karriärtips till Metro jobb.

– Jag ser att många unga idag är förvirrade över vad de vill göra och jobba med i framtiden och jag känner igen mig där. Men det bästa är att utgå från vad du tycker är roligt. Jag har aldrig gjort en karriärplan, jag skulle aldrig kunna göra det, säger Kristina Lindhe, grundare till inrednings- och klädföretaget Lexington.

Idag är hon VD och kreativ chef på företaget och pendlar mellan huvudkontoret i Stockholm och New York. Hon jobbar med två team – ett för kläder och ett för inredning. Kristina Lindhes man jobbar idag inom sälj- och exportdelen i Lexington och att arbeta tillsammans menar hon är ett av de bästa besluten de någonsin tagit. Även parets äldsta son är numera deras kollega. 
– Se till att omge dig med människor som kan det inte du kan, alla delar i kedjan är lika viktiga. Identifiera var du själv har dina styrkor, ensam är inte stark i ett företag, säger hon.

Kristina Lindhe beskriver sitt hem som en salig blandning av Lexingtons olika kollektioner där ena halvan av sängen kan se ut på ett sätt och den andra halvan på ett helt annat. Hon medger att hon är dålig på att gå ner i varv och koppla bort jobbet när hon är ledig. 
– Ofta tar det några dagar. Då kan jag gå ner i ett vakuum och sedan tar det ett tag innan jag kommer upp på andra sidan. Men då hamnar jag oftast i min mest kreativa period, så jag vill ha de här tillfällena.

Att bolla både en roll som VD och kreativ chef kräver att hon kan göra flera saker samtidigt men ändå hålla isär de båda rollerna. Något som ofta hjälper henne med det är vanligt hederligt block och penna.
– Jag gör många listor. Man glömmer saker men skriver man ner dem kan man även göra en form av prioritering. Om du skjuter upp saker eller flyttar dem till nästa dag är det oftast ett tecken på att de behöver mer tid och eftertanke.

Alla idéer och projekt kan inte alltid sluta bra. Kristina Lindhe minns den första Lexington-butiken som öppnades i Köpenhamn som de tvingades stänga efter en tid eftersom företaget inte hunnit växa sig tillräckligt starkt än.
– Man kanske har jobbat med en idé men känner att det inte blir bra, då är det bättre att ändra innan det gått för långt. Man ska våga bromsa och ändra ett beslut som känns fel.

För att företaget ska utvecklas gäller det att alltid blicka framåt och planera för vad som ska hända i framtiden. Kristina Lindhe beskriver det som att hon har en kreativ livsstil. 
– Jag tror att det är ett förhållningssätt. Jag tror att man kan öva upp sin kreativitet, men det beror på den feedback man får och den miljö man befinner sig i.

Kristina Lindhes karriärtips: Så gör du din idé framgångsrik

  • Utgå från det du tycker är roligt.
  • Identifiera dina styrkor – vad är du bra på?
  • Arbeta med människor som kan det inte du kan, det är viktigt att komplettera. Ensam är inte stark!
  • Koppla bort arbetet ibland, det är viktigt att få distans för att kunna behålla kreativiteten.
  • Gör listor för att prioritera dina måsten. Det du hela tiden skjuter upp kanske behöver lite extra uppmärksamhet.
  • Använd dig av vänner och familj, att kombinera nära och kära med arbete kan leda till mycket positivt.
  • Se till att vistas i kreativa miljöer som inspirerar dig.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär