Om du är sugen på att studera kan du få tjänstledigt för att förverkliga din dröm enligt Lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.
Om du är sugen på att studera kan du få tjänstledigt för att förverkliga din dröm enligt Lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.
Foto: IBL/Alamy

Funderar du på att ta tjänstledigt? Så funkar det!

Du har en laglig rätt att ta tjänstledigt för att exempelvis plugga, men inte för att resa jorden runt. Men det skadar inte att fråga! Här är ett par saker du har rätt till.

Vård av närstående  
Du har rätt att ta ledigt om en anhörig exempelvis blir svårt sjuk enligt Lagen om ledighet för närståendevård. Du ska då säga till din arbetsgivare så snabbt som möjligt och säga hur lång tid det gäller, om det går.

Plugga  
Du har rätt att få tjänstledigt för att studera enligt Lagen om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Det här kan du söka om du varit anställd de senaste sex månaderna eller sammanlagt tolv månader de senaste två åren. Arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten med hänsyn till verksamheten.

Testa ett annat jobb  
Det kan du göra som statligt anställd, om du vill pröva på ett annat statligt jobb. Du har också rätt att pröva annat arbete om du har blivit sjuk. Detta gäller om du på grund av sjukdom har haft nedsatt arbetsförmåga i ditt vanliga arbete under minst 90 dagar och fått ett anställningsavtal på en annan arbetsplats från dag 91 av sjuktiden. Detta kan du få i max nio månader från det att den andra anställningen startat. Sök senast två veckor i förväg.

Företagsamhet  
Du får ta ledigt i högst sex månader för att driva exempelvis ett företag, enligt Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Du får inte konkurrera med din arbetsgivare och ledigheten får inte orsaka en väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. Det här kan du söka om du varit anställd de senaste sex månaderna eller sammanlagt tolv månader de senaste två åren. Du måste säga till om ledighet minst tre månader i förskott.

Plugga svenska 
Har du blivit antagen så säg till minst en månad i förväg, då har du rätt att få ledigt, enligt Lagen om rätt till ledighet för utbildning i svenska för invandrare.

Men om jag vill resa då? 
Din arbetsgivare kan bevilja tjänstledigt, men du är inte garanterad något. Bästa strategierna för att få ledigt är att argumentera för de fördelar som arbetsgivaren får av att du är ute och lär dig saker eller ser världen. Förutom din lagliga rätt att ta ledigt för olika saker så bör du kolla upp ditt kollektivavtal, där det kan finnas ytterligare möjligheter.

Källa: Sveriges rikes lag

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling