När Vahid Zohali kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn var hans mål att gå gymnasiet och sedan söka in på högskolan.
När Vahid Zohali kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn var hans mål att gå gymnasiet och sedan söka in på högskolan.
Foto: Tieto

Vahid, 45, hjälper unga nyanlända ut i arbetslivet: ”Jag var i samma sits själv”

Han kom till Sverige som flykting när han var tonåring. Idag, nästan 20 år senare, hjälper Vahid Zohali nyanlända ungdomar i Sverige att följa sina drömmar och knyta kontakter i sitt framtida arbetsliv.

Vahid Zohali kom från Iran till Sverige som 17-åring. Då kunde han inte språket och enligt honom handlade dagarna då bara om att överleva. Idag är Vahid 45 och chef för banksektorn på IT-företaget Tieto. Han känner igen sig i de nyanlända unga som kommer till Sverige idag.
– Jag var i precis samma sits som dem, min framtid berodde helt på vilka val jag gjorde. Man har en skyldighet då, det finns ingen annan som kan fixa det åt en, säger Vahid Zohali.

Han menar att det är viktigt att fånga upp målgruppen i ett tidigt stadie och motivera dem. Idag är han genom sitt jobb engagerad i My Dream Now, ett projekt som hjälper utsatta unga att hitta vägar till framtida jobb. Genom att besöka skolor och delta i gruppträffar försöker Vahid, tillsammans med sina kollegor, vara en förebild och ett stöd för att motivera unga till att satsa på skolan och våga drömma om en framtida karriär.
– Det handlar om att skapa en kontakt mellan näringslivet och skolan. Många av de vuxna i de här barnens närhet har inget fast arbete och många tappar hoppet om framtiden.

Som nyanländ var Vahids mål att gå gymnasiet och sedan läsa vidare på högskolan. Han strävade efter att få ett jobb inom IT, något han såg som en utmaning utifrån de förutsättningar han hade. Idag vill han vara den förebild för unga nyanlända som han själv behövde som ung. Om man vill jobba inom IT rekommenderar han att försöka bekanta sig med frågor inom ämnet tidigt.
– Jag minns själv att det som var absolut viktigast för min egen utveckling var kontakter. Att kunna fråga någon ”det här med facket, hur funkar det?”. All min utveckling var för att jag vågade ta kontakt med andra.

Vahids främsta tips till nyanlända unga idag är att lära sig svenska, satsa på skolan och vara nyfiken.
– Har man tagit sig hit är man ambitiös. Man ska använda sig av sin ambition, sina resurser och tillgångar. Man ska jobba hårt och man ska få en chans. Jag ser mig själv i ungdomarna som kommer idag. Jag tror att det är viktigt för dem att träffa vuxna som mig och för mig är det en slags bearbetning av det som jag gick igenom som tonåring.

Enligt Vahid måste företag bli bättre på att tillvara på den kompetens som kommer till Sverige och börja prioritera mångfaldsarbete mer, framförallt för att fylla den kompetensbrist som finns inom många branscher.
– Framtidens resurser behövs med tanke på att IT-branschen växer allt mer. Därför är det så viktigt att vi uppmärksammar och intresserar oss för de unga.

Vahids tips till företag kring mångfaldsarbete: 
1. Utvärdera situationen
Börja med att ta reda på vart ni står idag när det kommer till mångfald. Sätt upp både kvalitativa och kvantitativa mål och följ upp dem regelbundet. Se till att alla är delaktiga i arbetet.

2. Var öppen för förändring
Mångfald gör att företaget kan utnyttja olika erfarenheter och kunskaper. En mix av olika perspektiv leder ofta till att de bästa idéerna växer fram.

3. Samarbeta
Skapa möjligheter till interaktion, inte bara inom företaget utan även med externa aktörer. Det kan exempelvis vara med skolväsendet eller ideella organisationer. Lyft fram och beröm förebilder.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär