Enligt rekryterarna Monique Almgren och Dan Andersson är utbildning och erfarenhet inte det viktigaste när det kommer till sälj. Med rätt inställning och personlighet kan du nå oanade höjder!
Enligt rekryterarna Monique Almgren och Dan Andersson är utbildning och erfarenhet inte det viktigaste när det kommer till sälj. Med rätt inställning och personlighet kan du nå oanade höjder!
Foto: Privat/IBL/All over press/Montage

Tusentals säljare efterlyses – rekryterarna tipsar hur du får jobbet

På Metrojobb finns just nu tusentals lediga tjänster inom sälj, en bransch där du kan klättra uppför karriärstegen fort om du är skicklig. Rekryterarna Monique Almgren och Dan Andersson ger nu sina bästa tips för hur säljjobbet blir ditt.

Dan Andersson, VD och rekryterare på Säljpoolen:
Utbildning och arbetslivserfarenhet är inte allt, framförallt inte när det kommer till att jobba som säljare. Om du vill in branschen ska du istället se till att framhäva din personlighet och potentialen du har för att bli duktig, menar Dan Andersson, VD och rekryterare på Säljpoolen.
– Det är lättare att tillföra produktkunskap än att tillföra personliga egenskaper. Därför är ofta personligheten väldigt viktig, man kan inte rekrytera säljare endast genom att läsa deras CV, säger han.

För vissa tjänster krävs det såklart att du har en branschkunskap, säljerfarenhet eller akademisk utbildning. 
– Man ska dock inte bli avskräckt av kraven, många gånger kan man säga att det är lite som barnens önskelista till tomten på julafton, de önskar mycket men får inte allt. I slutändan handlar det mycket om engagemang, vilja och inställning, säger Dan Andersson. 

Enligt Dan Andersson är det viktigt att granska de krav och önskemål som arbetsgivaren vill att säljaren ska ha. Var tydlig med vad du kan tillföra.
– Det är viktigt att tala om att ”jag vill bli säljare”. Många kanske söker flera olika typer av jobb, men på intervjun handlar det om att föra fram sig själv på ett bra sätt utifrån de krav och önskemål som finns i annonsen och att vara påläst.

Monique Almgren, affärsområdeschef inom rekrytering på Uniflex:
Monique Almgren håller med om att en lång meritlista inte är det viktigaste, men att det är positivt om du som söker ett säljjobb har tidigare erfarenheter av så kallad uppsökande sälj. Det innebär att du ringt upp eller på något annat sätt tagit kontakt med kunder.
– Man ska vilja tjäna pengar. Det låter fult att säga så, men å andra sidan är det vad sälj handlar om. Ju bättre de går för en säljare desto mer pengar tjänar man, säger hon.

Om du har jobbat på McDonalds är det något som du absolut kan nämna i ditt CV eller för en rekryterare, eftersom det visar att du är van vid att jobba i ett högt tempo med kundkontakt. Har du varit aktiv inom någon sport och har ett gäng medaljer hängandes på väggen hemma? Berätta det också.
– Det är väldigt meriterande eftersom det visar på att du är tävlingsinriktad, säger Monique Almgren.

Hon berättar att hon ofta möter sökande som tycker att yrket verkar lite läskigt eller jobbigt.
– Man ska inte vara rädd för sälj. En säljare måste vilja slänga sig ut för att sedan studsa tillbaka som en vinnare. 

När du väl fått komma på intervju då?
– På intervjun ska man vara pigg och alert, vi vill känna att personen har energi och driv. Det kanske låter konstigt, men personen får gärna ha en bra röst också, någon som inger förtroende. Det ska vara behagligt att lyssna på personen, säger Monique Almgren. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb