Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, hoppas att fler ska intressera sig för att jobba som lärarassistenter, då de har en viktig roll i skolan idag.
Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, hoppas att fler ska intressera sig för att jobba som lärarassistenter, då de har en viktig roll i skolan idag.
Foto: IBL/All over press/Peter Jönsson/Montage

Så får du jobb som lärarassistent – med eller utan utbildning

Hur situationen för Sveriges lärare ska förbättras är en ständigt omdiskuterad fråga och nu hoppas Lärarförbundet att så kallade lärarassistenter ska bli en växande yrkesgrupp som fler skolor väljer att anställa för avlastning. För att bli lärarassistent behöver du inte ha någon utbildning, men gärna ett intresse för hur skolan fungerar och en önskan om att göra skillnad.

Lärarassistenter har blivit den yrkesgrupp som nu både fackförbund och politiker hoppas ska kunna hjälpa till att förbättra skolan och lärarnas situation. Enligt TT är yrket lärarassistent en relativt ny roll som det börjat pratas mycket om det senaste året. Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, menar att assistenterna kan ha en avgörande roll i hur skolan kan förbättras.
– Vi måste hantera den helt orimliga situation som råder för lärarna idag. Det handlar om att identifiera vilka arbetsuppgifter en lärare inte ska behöva göra för att istället ha tid att utveckla kvaliteten i sin undervisning, säger hon.

En lärarassistent är tänkt att avlasta läraren genom att helt enkelt ta över vissa uppgifter som läraren tidigare suttit med. De är inte tänkta att undervisa utan snarare ha hand om exempelvis administrativa uppgifter och elevkontakt på raster och vid lunchtid. Eftersom situationen ser olika ut från skola till skola kan också en lärarassistents roll se olika ut.  
– Varje kommun behöver föra en dialog och fråga sig vad för insatser man behöver göra för att lärare ska få vara lärare. Behoven av lärarassistenter finns överallt, men arbetsuppgifterna de behöver utföra kan variera beroende på skola, säger Johanna Jaara Åstrand.

Det krävs ingen utbildning för att bli lärarassistent, men enligt TT har flera folkhögskolor redan startat utbildningar där blivande lärarassistenter undervisas ibland annat i konflikthantering och socialpsykolog. Det för att kunna vara ett stöd både i och utanför klassrummet.
– Idag finns det alla möjligheter i världen till att anställa lärarassistenter, det finns till exempel pengar för huvudmännen att söka för att kunna anställa fler, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon menar att det är bra om du som vill bli lärarassistent har ett intresse för skolan och betydelsen den har, inte bara för eleverna utan för samhället i stort. Om du har god datakunskap kan det också vara ett stort plus.
– Den här arbetsgruppen kan ha en enormt stor och viktig roll och vi hoppas att arbetsgivarna gör vad de kan för att anställa fler.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb