Är du sugen på att bli datavetare, lärare eller kiropraktor? Då är det läge att söka en utbildning idag, för om fem år är arbetsmarknaden i stort behov av arbetskraft inom alla tre yrken.
Är du sugen på att bli datavetare, lärare eller kiropraktor? Då är det läge att söka en utbildning idag, för om fem år är arbetsmarknaden i stort behov av arbetskraft inom alla tre yrken.
Foto: IBL/All over press

Välj bransch med hjärta och hjärna – här finns jobben om fem år

På måndag är det sista dagen att söka till vårens universitets- och högskoleutbildningar. Men innan du bestämmer dig för vilken utbildning du ska söka är det viktigt att kolla upp hur framtidens arbetsmarknad ser ut inom ditt valda område.

Funderar du, liksom många andra, över vilken utbildning du ska välja till våren? Det är vanligt att hjärnan säger en sak och hjärtat en annan, men Pär Karlsson, redaktör för Sacos yrkesprognoser, menar att det gäller att hitta en balans mellan båda.
– Man ska inte bara välja taktiskt, det är också viktigt att välja yrke efter vad man tycker är kul. Mitt bästa råd är att ta reda på så mycket som möjligt om de utbildningar och yrken du är intresserad av och jämföra dem, säger Pär Karlsson.

Genom att göra en grundlig undersökning av hur framtidens arbetsmarknad ser ut kan du även få en bild av hur du och din karriär kan påverkas av den. På så sätt kan du även undvika att råka ut för obehagliga överraskningar när du väl ska ut i arbetslivet.
– Om du vill in i en tuff bransch kan du ha strategier medan du går en utbildning, till exempel genom att försöka fixa ett bättre sommarjobb och skaffa erfarenhet, säger Pär Karlsson.

Om du gör din research ordentligt kan du ta reda på vilka yrken det råder stor konkurrens om – och vilka branscher som skriker efter folk. Pär Karlsson menar att du inte bara ska titta på och välja de yrken där det råder stor kompetensbrist, även jobb som ligger någonstans i mitten är ett smart val.
– Yrken där det råder balans är en väldigt bra grupp att välja från eftersom det betyder att det finns ungefär lika många jobb som det finns sökande. Det handlar om att det finns en sund arbetsmarknad, säger han.

Yrken där det råder stor brist på kompetens om fyra år är bland annat arkitekt, datavetare och lärare.
– Om man tittar på den stora bilden så ser vi att det handlar om de flesta lärarutbildningarna. Redan nu är det liten konkurrens om jobben och framöver ser det likadant ut. Prognoserna skiljer sig lite mellan olika inriktningar, men det råder liten konkurrens om alla.

Pär Karlsson tror att de flesta idag är ganska duktiga på att välja utbildningar efter både intresse och taktik. Obekväma arbetstider kan vara överkomligt så länge yrket är roligt.
– Vi får inte lära oss så mycket om att välja idag. Men jag tror samtidigt att många väljer utbildning och yrke efter intresse, det finns exempelvis många yrken som är populära trots låga löner och en tuff arbetsmarknad, säger han.

Högerspalten: Yrkestermometern – så ser det ut år 2020

Låg konkurrens om jobben: 
Arbetsterapeut
Datavetare
Kemist
Arkitekt
Matematiker och statistiker
Högstadie- och gymnasielärare
Tandhygienist
Audionom

Balans: 
Apotekare
Fysiker
Logoped
Arbetsförmedlare
Civilingenjör
Kiropraktor
Dietist
Lärare och forskare vid universitet och högskola
Optiker
Socionom
Tandläkare
Studie- och yrkesvägledare

Hög konkurrens om jobben: 
Beteendevetare
Biolog
Musei- och kulturyrken
Hälsovetare
Kommunikationsyrken
Personalvetare
Veterinär
Samhällsvetare
Källa: Saco

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär