– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger retorikern Jonna Nyberg.
– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger retorikern Jonna Nyberg.
Foto: Jesper Anhede/IBL/All over press/Montage

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – känner du igen dig? Härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser, men om beteendet ska få ett slut menar retorikern Jonna Nyberg att vi måste börja flytta fokus från de som härskar och istället titta på de som fogar sig.

En plats där härskarteknikerna frodas är på jobbet. En kollega som inte bjuder in dig till lunchen eller en chef som kallar dig ”lilla vän” är båda exempel på olika härskartekniker vars syfte är att få oss att må eller känna oss dåliga. Jonna Nyberg, som är retorikkonsult och driver Retorikverkstaden, föreläser om härskartekniker och besöker ofta arbetsplatser där de sedan länge är ett djupt rotat problem.
– Igenkänningen är det första jag möter. Att människor nickar och säger att ”det här förekommer hos oss också”, säger Jonna Nyberg.

En kollega som beter sig dumt är det lätt att prata illa om, men Jonna Nyberg tycker att det är dags att sluta fokusera på de som härskar för att istället börja titta närmare på de som fogar sig.
– Det handlar mycket om självinsikt. Det blir mycket fokus på härskarna som använder sig av de här fula teknikerna. Man glömmer att alla har ett ansvar för vilken kommunikation som blir gällande. Det är så härskartekniker får fortsätta – att man fogar sig.

Enligt Jonna Nyberg är det till stor del chefernas och ledningens ansvar att skapa ett inkluderande arbetsklimat. Men det är även viktigt att du själv visar vad du tycker är okej.
– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger hon.

Hur kan man som enskild person stoppa användandet av härskartekniker?
– Det är ens eget ansvar att använda den rösten som man fått. Alla har ett ansvar för vilken slags kommunikation som blir gällande.

Ett viktigt första steg för att stoppa härskartekniker är att sluta acceptera dem. Sluta exempelvis komma med ursäkter som att kollegan ”bara är sådan, det är inget att bry sig om”.
– Vi skyddar oss själva, håller med, tystnar och nickar. Men när någon vågar säga ifrån och sätta ner foten är det minst tio till som sitter bredvid och önskar att de vågade göra samma sak.

Jonna Nyberg tror att konflikträdsla till stor del kan bero på att vi satt ett likhetstecken mellan konflikt och diskussion och ser allt som något negativt.
– Retorik borde finnas som ett basämne i skolan jämte matematik. Ofta har vi inte de retoriska kunskaper som krävs.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet