Foto: TT/Gene J. Puskar/Steven Senne/IBL/Alamy

Så får du ett av världens mäktigaste jobb

Är du sugen på att ta dig an ett riktigt utmanande jobb? USA:s president har många gånger beskrivits som den mäktigaste personen i världen. Men hur får man då jobbet som president över USA? Metrojobb har undersökt hur kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump jobbat sig upp mot sitt absoluta drömjobb.

1. Donald Trumps väg

Donald John Trump föddes den 14 juni 1946 i Queens, New York.

Vad ska du plugga?
Om du vill gå samma utbildning som Donald Trump ska du förbereda dig på en disciplinerad skolgång. Trump gick nämligen på militärskolan New York Military Academy som tonåring. Är du intresserad av pengar? Bra! Om du ska plugga som Trump ska du nämligen ta en universitetsexamen i ekonomi.

Vad ska du jobba med?
Om du vill gå i Donald Trumps skor på vägen mot drömjobbet behöver du inte börja din politiska karriär särskilt tidigt. Istället ska du fokusera på att driva familjeföretaget framåt, starta nya bolag och bygga ett framgångsrikt imperium inom fastighetsbranschen. När miljonerna börjar rulla in vet du att du är på rätt väg!

Om du vill att fler ska känna till ditt namn, vilket du självklart vill, ska du även satsa på att medverka i en dokusåpa likt Trump ”The Apprentice”.

Vem ska du gifta dig med?
Om du vill leva likt Trump ska du satsa på flera äktenskap och många barn. Trump har varit gift tre gånger och har barnen Donald Jr, Ivanka, Eric, Tiffany och Barron. Hans nuvarande hustru heter Melania Trump.

Likt Trump får du gärna uppmuntra din partner att ta plats i rampljuset och stötta dig. Om din partner ska hålla ett offentligt tal går det bra att denne låna delar av det från tidigare presidentfruar, likt Melania anklagades för att ha gjort med det tal som Michelle Obama höll vid sin makes valkampanj 2008.

Vilket parti ska du sympatisera med?
Likt Trump ska du under lång tid av ditt vuxna liv ligga lågt med din politiska karriär, även om du öppet är republikan. När du sedan gör dina planer offentliga får du räkna med att omvärlden reagerar med chock, likt den gjorde när Trump i juni 2015 meddelade att han skulle kandidera i presidentvalet.

Vilka är dina hjärtefrågor?
Om du vill göra en Trump-karriär inom politiken ska du se till att hålla frågor om immigration, vapen och politisk korrekthet särskilt varmt om hjärtat. Och det viktigaste av allt är att du vill göra USA ”great” igen.

2. Hillary Clintons väg

Hillary Diane Rodham Clinton föddes den 26 oktober 1947 och växte upp i Park Ridge, Illinois.

Vad ska du plugga?
Om du vill gå i Hillary Clintons fotspår ska du se till att engagera dig i både elevrådet och i en debattgrupp under gymnasietiden. Du måste också se till att komma in på ett välkänt och prestigefyllt universitet likt Clinton gjorde när hon 1969 började studera juridik på Yale Law School.

Vad ska du jobba med?
Se till att satsa på din juridiska karriär och inte bara ägna dig åt politiken, tidigt 90-tal ansågs nämligen Hillary Clinton vara en av USAs mest inflytelserika advokater.

Vilket parti ska du sympatisera med?
Det ska börjas i tid, tycker demokraten Hillary Clinton. Hon började engagera sig politiskt vid 16 års ålder, så om du inte har börjat än är det hög tid att sätta igång!

Vem ska du gifta dig med?
Se till att umgås med likasinnade människor – och även att gifta dig med en. Hillary Clinton träffade sin framtida make Bill Clinton när de båda pluggade på Yale och de gifte sig 1975. De fick dottern Chelsea 1980.

Vill din partner också bli president? Se till att stå bakom din partner i vått och torrt, vilka skandaler som än må drabba er. Gå gärna ut i pressen och förneka allt tills motsatsen bevisas. När din partner väl får ditt drömjobb som president ska du fortsätta att vara aktiv inom politiken vid dennes sida.

Hur ska din politiska utveckling se ut?
Trots att du är väldigt sugen på att bli president på en gång måste du acceptera att det tar tid. Hillary Clinton meddelade att hon tänkte ställa upp i presidentvalet redan 2009, men när det stod klart att Barack Obama hade majoriteten av stödet så valde hon istället att kliva tillbaka och stötta honom. Tänk även på att det kan löna sig att bida sin tid – Obama gjorde Clinton till utrikesminister i sin regering när han blev president.

Vilka är dina hjärtefrågor?
Om du vill göra allt på Clintons vis ska du brinna särskilt för frågor om rättvisa, säkerhetspolitik, rasism och hbtq.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär