Samaa, 21, jobbar som personlig assistent: ”Folk har fel bild av yrket”

Det behövs fler personliga assistenter i Sverige, samtidigt måste villkoren i branschen förbättras för att fler ska vilja ge sig in i branschen. Samaa Najami Al Ali arbetar som personlig assistent och hon tror att många har en felaktig bild av vad yrket innebär.

Det är stor brist på personliga assistenter i Sverige och på Metrojobb finns just nu över 1500 lediga tjänster inom yrket. Samaa Najami Al Ali, 21, från Helsingborg har arbetat som personlig assistent i snart tre år och hon menar att det tydligt märks att det är svårt att rekrytera ny personal till lediga tjänster.
– Jag tror att folk har fått fel bild av vad yrket går ut på, folk tror att man bara matar och duschar personen man har hand om. När jag började jobba som personlig assistent hade jag den uppfattningen också, men nu står jag bakom kulisserna och ser hur det verkligen är.

LÄS MER: Välj bransch med hjärta och hjärna – här finns jobben om fem år

Hon gav sig in i branschen utan utbildning, men när hon fastnade för yrket utbildade hon sig till vårdbiträde och elevassistent. Hon hoppas att fler ska våga prova på yrket för att skapa sig en egen bild av vad det verkligen går ut på.
– Det är ett sådant otroligt givande jobb, man förändrar någons vardag. Det blir många skratt och tårar på jobbet och det finns jättemycket fint i yrket som folk inte ser.

Samaa tror att många kan tveka på att ge sig in i branschen för att det ofta pratas om de tuffa arbetsvillkoren. Hon har själv jobbat på flera företag där hon känt att de anställda inte har respekterats och tvingats jobba för hårt.
– Det känns som att man oftast har mer skyldigheter än rättigheter. Självklart ska man ha skyldigheter, men man måste också få känna sig trygg på jobbet, säger hon.

Enligt Samaa är det viktigt att våga säga ifrån och att kontakta sitt fackförbund om man känner sig osäker över något i jobbet. Idag arbetar hon på ett företag som hon trivs väldigt bra på och hon älskar sitt jobb.
– Det mest givande är när jag hjälper en brukare att hålla i en gaffel och senare se lyckan i brukarens ögon när personen kan äta själv för första gången. Man ser livet ur ett helt annat perspektiv och det har förändrat mig som person.

Facket: ”Tryggare villkor och högre lön är lösningen”

Margaretha Johansson, ombudsman på fackförbundet Kommunal.

Hur ser arbetsmarknaden ut för personliga assistenter?
– Det blir allt svårare för företag att rekrytera personliga assistenter, vilket kan bero på att det ofta inte finns en trygghet i jobbet. Man har ofta en visstidsanställning istället för tillsvidare i den här branschen. Om det inte fungerar kan man bli av med jobbet med 14 dagars uppsägningstid. Det är inte alla som passar för yrket, du jobbar väldigt nära en människa och det måste finnas en personkemi.

Vad måste bli bättre?
– Jag tror att det kan bero på att många väljer att ta jobb någon annanstans där man kan få en tryggare anställning, trots att man kan skulle kunna tänka sig att arbeta som personlig assistent. Assistenter ska ha arbete på samma villkor som andra och det måste även ske en löneökning. Det har skett en del förbättringar i branschen, men det behövs mycket mer än så för att yrket ska bli mer attraktivt.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär