Vad är ett bra svar på den svåra intervjufrågan
Vad är ett bra svar på den svåra intervjufrågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?. Metro jobbs karriärpanel hjälper dig idag med hur du svarar ärligt men ändå imponerar på arbetsgivaren.
Foto: IBL/All over press/Montage

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

"Vilka är dina sämsta egenskaper?". Frågan är vanligt förekommande på arbetsintervjuer och trots att du kanske fått den flera gånger kan det vara svårt att veta vad som är ett "bra" svar. Att erkänna sina dåliga sidor kan vara svårt, inte minst på en arbetsintervju där det handlar om att sälja in dig själv. Metro jobbs karriärpanel reder nu ut hur du bäst bemöter en av de tuffaste intervjufrågorna. 

Fråga: Vad ska man egentligen svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Margot Estlander, Rekryteringskonsult, Poolia
– Detta är en mycket vanlig intervjufråga och det visar på personlig mognad att våga tala om sina svaga sidor. Ofta är det dina starka sidor som blir dina svaga. Uthållighet kan till exempel bli envishet, snabbhet kan bli slarvighet. Beskriv två jobbrelaterade situationer som inträffat som belyser exempelvis din uthållighet eller envishet; en där det varit något bra samt en när det inte blev bra - då får du en balans i svaret.
← BILD: Margot Estlander. 

Katarina Lager, HR-generalist, IKEA Helsingborg
– Det tyder på god självinsikt att vara medveten även om sina mindre positiva egenskaper, så var ärlig men klanka inte ner på dig själv. Du kan till exempel berätta om sidor som du tror att dina nuvarande kollegor retar sig på hos dig. Fokusera på egenskaper som har betydelse för tjänsten som du sökt och formulera dig i positiv anda: “Jag försöker bli bättre på att…”. → BILD: Katarina Lager. 

Hendrik Dahlgren, Senior Consultant, Ogunsen Executive Search
– Eftersom du sannolikt söker ett arbete som kombinerar dina kompetenser, färdigheter och förmågor med dina egenskaper tycker jag du skall svara så ärligt som möjligt. Du kan ju dessutom utvecklas som person både vad gäller kompetenser och egenskaper samt balansera de sämre gentemot dina goda sidor. Förhoppningsvis kan dina goda egenskaper vara av större vikt för det aktuella jobbet.
← BILD: Hendrik Dahlgren. 

Ilona Orgmets, Affärsområdeschef Rekrytering, Badenoch & Clark
"Politiskt korrekta svar" är inte till din fördel och rekryterare är duktiga på att se igenom dem. Var istället ärlig och berätta om dina utvecklingsområden. Tala också om på vilket sätt du jobbar med dem. Det visar på självkännedom och ger mer värde till intervjun. Vi frågar för att det är viktigt för att bedöma din potential att prestera bra i denna tjänst men också för hur du ska trivas. Som alltid kan du jobba på hur du formulerar dig. 
→ BILD: Ilona Orgmets. 

Anna Grundin, Rekryteringskonsult, Dfind Finance
– Jag tycker att man ska vara öppen och ärlig och berätta till exempel om feedback som man fått i tidigare utvecklingssamtal. Detta skapar en trovärdighet och visar på självinsikt. Ingen är perfekt och alla har vi utvecklingsbara sidor som man jobbar på. Det är bra att visa att man är medveten om svagheterna och ge exempel på hur man på ett konstruktivt sätt hanterar dem.
← BILD: Anna Grundin. 

Stefanie Olsson, Operations Process Specialist, Academic Work
– Det är ju ingen hemlighet att vi alla har egenskaper vi är mindre stolta över. Under en intervju tycker jag att du kan vara ärlig med dina när frågan kommer. Men styr samtalet till att istället fokusera på hur du jobbar med att utveckla de sidor som inte är dina starkaste. Det visar på utvecklingsvilja och god självinsikt!
→ BILD: Stefanie Olsson. 

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Karriärcoachen svarar: Det här måste du ta reda på om företaget innan intervjun

Karriärcoachen svarar: Det här måste du ta reda på om företaget innan intervjun

Enligt Nina Jansdotter är det viktigt att läsa på om företaget innan en arbetsintervju för att kunna svara på en rad frågor.

Så blir du ett proffs på att ringa kalla samtal

Så blir du ett proffs på att ringa kalla samtal

Ett sätt att få en arbetsintervju på är att ringa ”kalla samtal”, alltså samtal där du själv ringer upp ett företag och presenterar dig.

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".

Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket

Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket

Metrojobbs karriärpanel reder ut hur tungt det första intrycket egentligen väger under en arbetsintervju.

Fler artiklar inom Anställningsintervju