Det gäller att tänka smart när du tar ut din semester – om du tar ut fyra dagars ledighet runt påsk kan du exempelvis få hela tio dagars ledighet sammanlagt.
Det gäller att tänka smart när du tar ut din semester – om du tar ut fyra dagars ledighet runt påsk kan du exempelvis få hela tio dagars ledighet sammanlagt.
Foto: IBL/Alamy

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Längtar du efter semester? Då har vi ett glädjebesked – 2017 bjuder på fler lediga dagar än 2016. Metro har synat kalendern och tipsar om när du ska ta ut dina semesterdagar för att maximera ledigheten.

Året är inte riktigt slut än, men det vara en god idé att redan nu börja kika på semestern för 2017. Om du är taktisk och tar ut dina semesterdagar rätt kan du få riktigt långa sammanhängande ledigheter.

Trettondag jul: Ta ledigt tre och en halv/fyra dagar – få åtta dagar
I år infaller Trettondag jul (6 januari) på en fredag. På många arbetsplatser är man även ledig halva torsdagen (5 januari). Men den som inte nöjer sig med en långhelg kan ta ledigt den 2-5 januri och på så vis få åtta dagars sammanhängande ledighet.

Påsken: Ta ledigt tre och en halv/fyra dagar – få tio dagar
Långfredagen (14 april) och Annandag påsk (17 april) infaller som vanligt på en fredag och en måndag. Det innebär redan fyra dagars ledighet – så varför inte ta chansen att maximera? Många arbetsplatser har halvdag på Skärtorsdagen (13 april). Om man då tar ledigt 10-12 april och en halv dag den 13e får man totalt tio dagars ledighet. Om du inte har halvdag kan du fortfarande ta ledigt samma fyra dagar, eller 18-21 april.

1 maj: långhelg
Förra året var 1 maj en söndag, vilket inte gav någon extra ledig dag. I år infaller dagen på en måndag, vilket ger en härlig långhelg. Om du vill lyxa till det kan du ta ledigt fredagen innan eller tisdagen efter.

Kristi himmelfärds dag: Ta ledigt tre och en halv/fyra dagar – få nio dagar
Kristi himmelfärds dag (25 maj) infaller som vanligt på en torsdag. Vissa arbetsplatser har också halvdag på onsdagen. Här krävs det alltså tre och en halv eller fyra dagars ledighet för att få totalt nio dagar. Datumen som man bör se till att vara ledig på är i vilket fall som 22-24 maj och 26 maj.

Nationaldagen: Ta ledigt en dag – få fyra
Sveriges nationaldag (6 juni) infaller på en tisdag i år. Här är det läge att ta ledigt den 5 juni, vilket ger en sammanhängande ledighet på fyra dagar.

Midsommarafton: Långhelg
Som vanligt är Midsommarafton (23 juni) på en fredag, vilket ger dig långhelg. Här kan du ta ledigt torsdagen innan eller måndagen efter för en ännu längre helg!

Julen: Ta ledigt tre dagar – få tio eller ta ledigt sex och en halv/sju dagar och få sexton dagar
Julen 2016 är som bekant inte för arbetstagarna då både julafton och nyårsafton ligger på en lördag. 2017 ser dock lite bättre ut. Då ligger julafton (24 december) på en söndag, vilket gör att både juldagen (25 december) och annandagen (26 december) blir extra lediga dagar. Även nyårsdagen (1 januari 2018) infaller på en måndag.

Om du vill ha en ganska lång ledighet: Ta ledigt 27-29 december. Då är du ledig 23 december till 1 januari.
Om du vill ha en riktigt lång ledighet: Ta ledigt 27-29 december och 2-5 januari 2018 (den 5 januari har vissa halvdag). Då är du ledig 23 december till 7 januari.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter