Så uppfyller du dina jobbmål 2017

Vill du att 2017 ska bli året då du byter jobb, blir befordrad eller vågar söka den där utbildningen? Det är viktigt att ha drömmar och mål i karriären, men det är lika viktigt att faktiskt försöka förverkliga dem. Leo Eid coachar och föreläser om målbildning och för Metro Jobb avslöjar han sina bästa tips om hur du lyckas.

1. Hitta ditt ”varför”
Enligt Leo Eid är vi dåliga på att fundera ut vad vi egentligen vill och brinner för. Ett jobb behöver inte bara vara ett jobb, det kan även ge dig energi och glädje om du är på rätt arbetsplats. Om du söker ett nytt jobb ska du fundera över varför du egentligen vill jobba där – söker du av rätt orsaker? Genom att hitta det du brinner för kan du också göra upp en plan för hur du ska ta dig vidare.
 
2. Räkna ut plus och minus
Vad kommer att vara positivt respektive negativt med att nå ett av dina jobbmål? Om du till exempel drömmer om att få en chefsposition på din arbetsplats kanske det innebär en högre lön men även längre arbetsdagar och mindre tid för familjen. Om du inte känner att ditt arbete möter dina värderingar kommer du inte att trivas.    
 
3. Vistas i rätt miljö
Du måste se till att umgås med dem som stöttar dig i vart du är på väg. Om du bestämmer dig för att förverkliga en jobbdröm under 2017 kanske du även behöver nya förebilder att se upp till? Om du vill få in en fot på ett specifikt företag – försök knyta kontakter med dem som jobbar där!                                                                                      Foto: Leo Eid. 

 4. Visualisera målet
Motivera dig själv genom att föreställa dig att du redan nått ditt mål. Om du vill få en ny utmanande roll på jobbet måste du även sätta dig in i rollen och fundera över vilka krav som kommer att ställas på dig. Genom att måla upp situationen, även om du inte befinner dig där än, kan hjälpa dig att komma dit.
 
5. Vänta inte – kör!
Det kan låta läskigt, men genom att bränna vissa broar kan det hjälpa dig att jobba hårdare mot ditt mål, menar Leo Eid. Om du vantrivs på jobbet men aldrig vågar söka något nytt kanske en lösning är att helt enkelt säga upp dig. Då tvingas du ut i det okända och måste hitta en väg framåt utan att kunna gå tillbaka till det gamla. Vänta inte med att jobbet ska komma till dig eller att din drömarbetsplats ska lägga ut en annons – kontakta dem och visa vem du är!

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Annons
SOS Alarm söker dig som vill hjälpa människor i akuta situationer

SOS Alarm söker dig som vill hjälpa människor i akuta situationer

Marie Wahlborg bytte jobb från narkossköterska till SOS Alarm och stortrivs i rollen som SOS-sjuksköterska.

Så blir du en bättre lyssnare

Så blir du en bättre lyssnare

Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter kommer med sina bästa lyssnarknep som gör dig bättre på jobbet och i vardagen.

2 anledningar till att du aldrig ska säga:

2 anledningar till att du aldrig ska säga: "Jag tar vilket jobb som helst!"

Att söka jobb kan vara just det – jobbigt. Men att tillslut säga att du tar vilket jobb som helst kan vara att göra dig själv en otjänst.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 steg: Så ger du negativ kritik på ett konstruktivt sätt

5 steg: Så ger du negativ kritik på ett konstruktivt sätt

”Men du gör bara fel hela tiden!” är inte ett konstruktivt sätt att påpeka en persons negativa beteende på, enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling