Så uppfyller du dina jobbmål 2017

Vill du att 2017 ska bli året då du byter jobb, blir befordrad eller vågar söka den där utbildningen? Det är viktigt att ha drömmar och mål i karriären, men det är lika viktigt att faktiskt försöka förverkliga dem. Leo Eid coachar och föreläser om målbildning och för Metro Jobb avslöjar han sina bästa tips om hur du lyckas.

1. Hitta ditt ”varför”
Enligt Leo Eid är vi dåliga på att fundera ut vad vi egentligen vill och brinner för. Ett jobb behöver inte bara vara ett jobb, det kan även ge dig energi och glädje om du är på rätt arbetsplats. Om du söker ett nytt jobb ska du fundera över varför du egentligen vill jobba där – söker du av rätt orsaker? Genom att hitta det du brinner för kan du också göra upp en plan för hur du ska ta dig vidare.
 
2. Räkna ut plus och minus
Vad kommer att vara positivt respektive negativt med att nå ett av dina jobbmål? Om du till exempel drömmer om att få en chefsposition på din arbetsplats kanske det innebär en högre lön men även längre arbetsdagar och mindre tid för familjen. Om du inte känner att ditt arbete möter dina värderingar kommer du inte att trivas.    
 
3. Vistas i rätt miljö
Du måste se till att umgås med dem som stöttar dig i vart du är på väg. Om du bestämmer dig för att förverkliga en jobbdröm under 2017 kanske du även behöver nya förebilder att se upp till? Om du vill få in en fot på ett specifikt företag – försök knyta kontakter med dem som jobbar där!                                                                                      Foto: Leo Eid. 

 4. Visualisera målet
Motivera dig själv genom att föreställa dig att du redan nått ditt mål. Om du vill få en ny utmanande roll på jobbet måste du även sätta dig in i rollen och fundera över vilka krav som kommer att ställas på dig. Genom att måla upp situationen, även om du inte befinner dig där än, kan hjälpa dig att komma dit.
 
5. Vänta inte – kör!
Det kan låta läskigt, men genom att bränna vissa broar kan det hjälpa dig att jobba hårdare mot ditt mål, menar Leo Eid. Om du vantrivs på jobbet men aldrig vågar söka något nytt kanske en lösning är att helt enkelt säga upp dig. Då tvingas du ut i det okända och måste hitta en väg framåt utan att kunna gå tillbaka till det gamla. Vänta inte med att jobbet ska komma till dig eller att din drömarbetsplats ska lägga ut en annons – kontakta dem och visa vem du är!

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Annons
Sökes: Socionomer som vill göra skillnad i samhället

Sökes: Socionomer som vill göra skillnad i samhället

När du jobbar som socionomkonsult på Dedicare kan du alltid ringa din chef och få råd – på innekontoret är nämligen alla utbildade socionomer.

Annons
André blev toppsäljare på het startup

André blev toppsäljare på het startup

Vill du jobba när och var du vill, utveckla dina säljkunskaper och få möjlighet att avancera på en spännande startup? Då borde rollen som Mission Agent på U

Trebarnsmamman Elisabeth sade upp sig och började plugga: ”Möts av många förutfattade meningar”

Trebarnsmamman Elisabeth sade upp sig och började plugga: ”Möts av många förutfattade meningar”

Elisabeth Aguilera slutade jobba plugga till UX-designer. Idag förvånas hon över att många ifrågasätter hennes val, för att hon är mamma.

Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

Om du vill prova ett utvecklande jobb kanske en volontärresa är något för dig. Metrojobb har samlat några organisationer som just nu söker volontärer.

Experten: Så påverkas din karriär av ditt beteende på jobbet

Experten: Så påverkas din karriär av ditt beteende på jobbet

Hur farligt är det egentligen att glömma bort att svara på några mail? Enligt kommunikationsstrategen Annmarie Palm kan det ha stor inverkan på din karriär.

Funderar du på att ta tjänstledigt? Så funkar det!

Funderar du på att ta tjänstledigt? Så funkar det!

Du har en laglig rätt att ta tjänstledigt för att exempelvis plugga, men inte för att resa jorden runt.

Fler artiklar inom Personlig utveckling