Om du är arbetslös och vill söka ersättning från din a-kassa måste du också uppfylla vissa krav hos Arbetsförmedlingen.
Om du är arbetslös och vill söka ersättning från din a-kassa måste du också uppfylla vissa krav hos Arbetsförmedlingen.
Foto: IBL/Alamy/Montage

4 tips: Ha koll på det här innan du går till Arbetsförmedlingen

När du skrivs in på Arbetsförmedlingen som arbetssökande får du stöd med att söka jobb och du kan även bli beviljad ersättning i form a-kassa. Samtidigt ställer det också en hel del krav på dig som arbetssökande. Sabah Moradian, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen i Södertälje, ger nu sina bästa tips för vad som är viktigt att hålla koll på.

1. Samla all information
Innan du går på ditt första besök hos Arbetsförmedlingen är det viktigt att du samlar ihop skolbetyg, referenser och intyg som du har från tidigare anställningar. På så sätt är du väl förberedd och kan komma igång med ditt arbetssökande desto fortare. Arbetsförmedlingen kan då verifiera dina kompetenser och lägga in dig i sitt system, vilket ökar dina chanser att matchas med ett jobb från dag ett.

2. Vad gäller för dig?
Olika regelverk gäller för olika personer och situationer. Ta reda på vad som krävs av dig i din situation, men samtidigt vad du kan kräva av Arbetsförmedlingen. Kanske har du som arbetslös rätt att få praktik som ger dig mer erfarenhet? Leta rätt på fakta och läs på!

3. Var tydlig med dina mål
Tanken är inte att Arbetsförmedlingen ska fixa ett jobb åt dig, utan kontakten där ska stödja dig till att söka och få ett jobb på arbetsmarknaden. Ha därför tydliga mål om hur du vill lösa din arbetssituation och berätta det för din arbetsförmedlare.

4. Var delaktig
Ha koll på vad som står i din handlingsplan som du satt upp tillsammans med din arbetsförmedlare. Det är viktigt att du följer den, om du missar någon punkt i handlingsplanen går det automatiskt ut ett meddelande till din a-kassa och du riskerar att inte få ut någon ersättning. Har du inbokade möten med din arbetsförmedlare? Se till att gå på dem, annars finns även här risken för att bidraget dras in.

Bild: Sabah Moradian.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
André blev toppsäljare på het startup

André blev toppsäljare på het startup

Vill du jobba när och var du vill, utveckla dina säljkunskaper och få möjlighet att avancera på en spännande startup? Då borde rollen som Mission Agent på U

Annons
Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Flexibilitet, trygghet och ett viktigt jobb där du gör skillnad i samhället. Det får du som jobbar som socionomkonsult hos Dedicare.

Här är 6 vanliga frågor rekryterare får – och svaren

Här är 6 vanliga frågor rekryterare får – och svaren

Kan ett CV vara tre sidor långt? Funkar verkligen spontanansökningar? En rekryterare får dagligen frågor från nyfikna arbetssökande.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb