Elisabeth Aguilera tillsammans med sina barn Edward, 3, Oliver, 7, och William, 9.
Elisabeth Aguilera tillsammans med sina barn Edward, 3, Oliver, 7, och William, 9.
Foto: Privat.

Trebarnsmamman Elisabeth sade upp sig och började plugga: ”Möts av många förutfattade meningar”

Elisabeth Aguilera slutade jobba för att förverkliga sin dröm om att bli UX-designer. Idag mår hon bättre än någonsin men förvånas samtidigt över att många ifrågasätter hennes val att börja plugga igen på grund av att hon har barn.

Elisabeth Aguilera, 34, från Enköping hade arbetat inom träning och hälsa i över tio år när hon bestämde sig för att hon ville byta bransch och bli UX-designer.
– Jag läste på om yrket och kände att det var klockrent för mig, men insåg att jag inte ens hade kompetensen att söka till en utbildning. Jag var nyskild, trebarnsmamma och hade ett jobb. Samtidigt började jag då plugga upp mina betyg, säger Elisabeth Aguilera.

I höstas blev Elisabeth antagen till en utbildning i UX-design på Nackademin i Stockholm. En UX-designer arbetar med upplevelsen av användandet av en produkt och Elisabeth beskriver det som att vara länken mellan människan och IT.

⇒LÄS MER: Nina sade upp sig och började plugga vid 52: "Jag är mitt gamla jag igen"

Enligt Elisabeth var omställningen för henne och barnen var stor – från att ha haft en månadslön skulle hon nu klara av allt med studiemedlet som enda inkomst. De flyttade till en mindre lägenhet för att få ner månadskostnaderna.
– Helt ärligt så är det jättesvårt att bolla båda rollerna samtidigt. Jag har mötts av jättemånga förutfattade meningar av andra, så fort man har en karl bakom sig känns det som att man blir mindre ifrågasatt, säger hon.

Elisabeth tror att många betraktar hennes val som själviskt, men själv känner hon sig bara glad över att hon hittat något som hon verkligen trivs med. Däremot tror hon att många vuxna behåller ett jobb eller stannar i en relation som de egentligen inte trivs med för att skydda sina barn.  
– Jag tror att det är vanligt att folk, framförallt föräldrar, lever kvar i det.                                                   Bild: Elisabeth Aguilera.
Men de bästa personerna att avgöra om man är lycklig eller inte är ens
egna barn. Är inte kärnan lycklig så brister alltihop. Jag tror att man
måste radera tankarna om de här normerna och tänka ”Vad är bäst för oss och vår familj?”

När Elisabeth tar sin examen nästa sommar har hon som mål att få jobb på ett stort företag, men just nu ligger allt fokus på barnen och skolan.
– Det här livet är för en bestämd period och det har jag sagt till barnen sedan dag ett. De har alltid velat åka till Disney World i USA och jag har sagt att när jag är klar med utbildningen och fått ett bra jobb ska vi åka. Hade jag inte haft deras stöd hade jag aldrig orkat.

⇒LÄS MER: Samaa, 21, jobbar som personlig assistent: ”Folk har fel bild av yrket”

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Annons
André blev toppsäljare på het startup

André blev toppsäljare på het startup

Vill du jobba när och var du vill, utveckla dina säljkunskaper och få möjlighet att avancera på en spännande startup? Då borde rollen som Mission Agent på U

Annons
Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Här får du ett viktigt jobb där du gör gott för andra

Flexibilitet, trygghet och ett viktigt jobb där du gör skillnad i samhället. Det får du som jobbar som socionomkonsult hos Dedicare.

Så uppfyller du dina jobbmål 2017

Så uppfyller du dina jobbmål 2017

Vill du att 2017 ska bli året då du byter jobb, blir befordrad eller vågar söka den där utbildningen? Genom att sätta upp tydliga mål kan du lyckas.

Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

Om du vill prova ett utvecklande jobb kanske en volontärresa är något för dig. Metrojobb har samlat några organisationer som just nu söker volontärer.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig att sluta.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig att sluta.

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

Behöver du hjälp att uppnå dina karriärmål? Gör en visionboard!

Behöver du hjälp att uppnå dina karriärmål? Gör en visionboard!

Om du har dina mål uppsatta på väggen och ser dem varje dag kan det hjälpa dig att kämpa för att förverkliga dem!

Fler artiklar inom Personlig utveckling