Elisabeth Aguilera tillsammans med sina barn Edward, 3, Oliver, 7, och William, 9.
Elisabeth Aguilera tillsammans med sina barn Edward, 3, Oliver, 7, och William, 9.
Foto: Privat.

Trebarnsmamman Elisabeth sade upp sig och började plugga: ”Möts av många förutfattade meningar”

Elisabeth Aguilera slutade jobba för att förverkliga sin dröm om att bli UX-designer. Idag mår hon bättre än någonsin men förvånas samtidigt över att många ifrågasätter hennes val att börja plugga igen på grund av att hon har barn.

Elisabeth Aguilera, 34, från Enköping hade arbetat inom träning och hälsa i över tio år när hon bestämde sig för att hon ville byta bransch och bli UX-designer.
– Jag läste på om yrket och kände att det var klockrent för mig, men insåg att jag inte ens hade kompetensen att söka till en utbildning. Jag var nyskild, trebarnsmamma och hade ett jobb. Samtidigt började jag då plugga upp mina betyg, säger Elisabeth Aguilera.

I höstas blev Elisabeth antagen till en utbildning i UX-design på Nackademin i Stockholm. En UX-designer arbetar med upplevelsen av användandet av en produkt och Elisabeth beskriver det som att vara länken mellan människan och IT.

⇒LÄS MER: Nina sade upp sig och började plugga vid 52: "Jag är mitt gamla jag igen"

Enligt Elisabeth var omställningen för henne och barnen var stor – från att ha haft en månadslön skulle hon nu klara av allt med studiemedlet som enda inkomst. De flyttade till en mindre lägenhet för att få ner månadskostnaderna.
– Helt ärligt så är det jättesvårt att bolla båda rollerna samtidigt. Jag har mötts av jättemånga förutfattade meningar av andra, så fort man har en karl bakom sig känns det som att man blir mindre ifrågasatt, säger hon.

Elisabeth tror att många betraktar hennes val som själviskt, men själv känner hon sig bara glad över att hon hittat något som hon verkligen trivs med. Däremot tror hon att många vuxna behåller ett jobb eller stannar i en relation som de egentligen inte trivs med för att skydda sina barn.  
– Jag tror att det är vanligt att folk, framförallt föräldrar, lever kvar i det.                                                   Bild: Elisabeth Aguilera.
Men de bästa personerna att avgöra om man är lycklig eller inte är ens
egna barn. Är inte kärnan lycklig så brister alltihop. Jag tror att man
måste radera tankarna om de här normerna och tänka ”Vad är bäst för oss och vår familj?”

När Elisabeth tar sin examen nästa sommar har hon som mål att få jobb på ett stort företag, men just nu ligger allt fokus på barnen och skolan.
– Det här livet är för en bestämd period och det har jag sagt till barnen sedan dag ett. De har alltid velat åka till Disney World i USA och jag har sagt att när jag är klar med utbildningen och fått ett bra jobb ska vi åka. Hade jag inte haft deras stöd hade jag aldrig orkat.

⇒LÄS MER: Samaa, 21, jobbar som personlig assistent: ”Folk har fel bild av yrket”

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Hjärnforskaren: Så hindrar vi våra egna idéer på jobbet

Hjärnforskaren: Så hindrar vi våra egna idéer på jobbet

Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic kan möten där vi brainstormar vara förödande för att komma på flest kreativa idéer.

Terron Musgrove: ”Det här lärde jag mig av min utmattning”

Terron Musgrove: ”Det här lärde jag mig av min utmattning”

Skuld och skam var några av de känslor som Terron Musgrove brottades med när han drabbades av en utmattningsdepression för över fem år sedan.

5 tips till dig som vill bli chef

5 tips till dig som vill bli chef

Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, ger fem tips på hur du går till väga om du i framtiden vill ha en chefsroll.

Experten: ”Därför är du säljare – även om du inte jobbar med sälj”

Experten: ”Därför är du säljare – även om du inte jobbar med sälj”

Vem är egentligen en säljare? Enligt säljexperten Ulla-Lisa Thordén är svaret på den frågan ”alla”.

Fler artiklar inom Personlig utveckling