Polisen sa upp sig – nu hjälper han ensamkommande

Som en av få poliser med afghanskt urpsrung ville Mustafa Panshiri göra allt för ensamkommande ungdomar. Tack vare hjälp från NyföretagarCentrum kunde han satsa heltid på det.
–  Jag tyckte att jag kunde göra en skillnad, säger prisbelönta föreläsaren.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN BAZAREN. 

Den 9-10 februari äger Bazaren rum på Kulturhuset i Stockholm. Här samlas drygt 80 arbetsgivare, utbildningssamordnare och starta eget-rådgivare under samma tak. Går du och funderar på att bli egenföretagare, är ett besök verkligen att rekommendera. Här kan du få svar på alla dina frågor och få ovärderlig hjälp som sparar dig både tid och energi. Bland utställarna hittas NyföretagarCentrum, en organisation som hjälper entreprenörer och nystartade företag.

Vill göra skillnad
En av dem som fått hjälp av NyföretagarCentrum är Mustafa Panshiri som idag försörjer sig på sin egna verksamhet. Som en av få poliser i Sverige med Afghanskt ursprung ville han göra skillnad för de omkring 35 000 ensamkommande flyktingungdomar som under 2015 kom till Sverige från Afghanistan.

– Jag kom till Sverige som elvaåring. Jag tyckte att jag kunde göra en skillnad för ungdomarna. Träffa dem och informera om vad det innebär att leva i ett demokratiskt land, berättar Mustafa Panshiri.

Via sin sambo fick han nys om NyföretagarCentrum och vände sig dit för att få hjälp. Där fick han en mentor som hjälpte till med bokföring och med att utforma en plan för verksamheten. Grundtanken var att komma ut och föreläsa för ungdomarna om det svenska samhället och hur det fungerar.

– I början var tanken att jag skulle vara polis och föreläsa en gång i veckan, men så fick jag massor med jobb runt om i landet. Jag har idag hunnit besöka över 70 kommuner de senaste 7 månaderna. Jag träffar både ungdomarna och aktörer runt omkring, såsom gode män, socialsekreterare, boendepersonal och lärare, berättar han.

Hårt jobb att vara egen
Mustafa Panshiri har aldrig sett sig själv som egenföretagare. Men han hade en idé som han trodde på och ville ge det ett försök. Och det gick väldigt bra. Sedan årsskiftet har han sagt upp sig från jobbet som polis för att under 2017 satsa heltid på företaget. Han har även vunnit pris som “Årets unga nyföretagare 2016”.

– Som egen företagare får man vara sin egen chef och bestämma själv. Samtidigt har man ett stort ansvar och måste tänka flera steg framåt. Om man tror att man kommer jobba mindre som egen, är man hyfsat fel ute. Du jobbar jämt, konstaterar Mustafa Panshiri.

Hade han fått göra något annorlunda, skulle det vara hur han hanterat bokföringen.

– Jag skulle inte ha bokfört själv. Tycker man att bokföring är tråkigt så ska man låta ett proffs sköta det. Fokusera istället på det du är bra på. Då kan du bli bättre på det och utvecklas inom området, råder han.

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma