Enligt Henrik Dahlin från Sveriges kockar går sädesslaget hirs att använda till det mesta – i biffar, soppor, gratänger eller istället för ris.
Enligt Henrik Dahlin från Sveriges kockar går sädesslaget hirs att använda till det mesta – i biffar, soppor, gratänger eller istället för ris.
Foto: Sveriges kockar.

Veckans matlåda: Hirsbiffar med krispig nudelsallad och ruccoladressing

Är du osäker på vad du ska äta ikväll? Varje måndag presenterar Henrik Dahlin från Sveriges kockar "Veckans matlåda" – ett lättlagat recept som passar perfekt till middagen och sedan kan bli till smidiga matlådor på jobbet. Dagens hirsbiffar är både vegetariska och glutenfria. 

Henrik Dahlin har jobbat som kock i närmare 27 år och idag arbetar han med eventbolaget Sveriges kockar. Varje måndag delar han med sig av ett lättlagat och hälsosamt recept på Metrojobb som passar perfekt både till middag och matlådor. 
– Jag har jobbat inom de flesta segment inom branschen – fine dining, hotellrestauranger, banketter och events. Det är något särskilt med kockyrket som gjort att jag fortfarande brinner för det jag gör, säger Henrik Dahlin. 

Veckans huvudingrediens är hirs, en råvara som han ofta använder i sin matlagning. 
– Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Det är också fritt från gluten. Hirs används på samma sätt som ris eller till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Veckans matlåda: Ljummen sparrissallad på några minuter

Veckans matlåda: Ljummen sparrissallad på några minuter

Ana Cruz-Prado från Sveriges kockar levererar en vårig sallad som smakar lika gott som den är lättlagad.

Veckans matlåda: Tacos med ceviche och avokadokräm

Veckans matlåda: Tacos med ceviche och avokadokräm

Vem sa att tacos bara hör till fredagsmyset? Tacos är även perfekt att ha med i matlådan på jobbet, enligt Ana-Cruz Prado från Sveriges kockar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Veckans matlåda: Fattoush med stekta kikärtor

Veckans matlåda: Fattoush med stekta kikärtor

Den här veckan bjuder Henrik Dahlin från Sveriges kockar på en libanesisk rätt bestående av en syrlig sallad med rostat pitabröd.

Fler artiklar inom Hälsa