Enligt Henrik Dahlin från Sveriges kockar går sädesslaget hirs att använda till det mesta – i biffar, soppor, gratänger eller istället för ris.
Enligt Henrik Dahlin från Sveriges kockar går sädesslaget hirs att använda till det mesta – i biffar, soppor, gratänger eller istället för ris.
Foto: Sveriges kockar.

Veckans matlåda: Hirsbiffar med krispig nudelsallad och ruccoladressing

Är du osäker på vad du ska äta ikväll? Varje måndag presenterar Henrik Dahlin från Sveriges kockar "Veckans matlåda" – ett lättlagat recept som passar perfekt till middagen och sedan kan bli till smidiga matlådor på jobbet. Dagens hirsbiffar är både vegetariska och glutenfria. 

Henrik Dahlin har jobbat som kock i närmare 27 år och idag arbetar han med eventbolaget Sveriges kockar. Varje måndag delar han med sig av ett lättlagat och hälsosamt recept på Metrojobb som passar perfekt både till middag och matlådor. 
– Jag har jobbat inom de flesta segment inom branschen – fine dining, hotellrestauranger, banketter och events. Det är något särskilt med kockyrket som gjort att jag fortfarande brinner för det jag gör, säger Henrik Dahlin. 

Veckans huvudingrediens är hirs, en råvara som han ofta använder i sin matlagning. 
– Hirs är ett av våra äldsta sädesslag. Det är rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Det är också fritt från gluten. Hirs används på samma sätt som ris eller till gröt, vegetariska biffar, i soppor och gratänger.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Veckans matlåda: Fattoush med stekta kikärtor

Veckans matlåda: Fattoush med stekta kikärtor

Den här veckan bjuder Henrik Dahlin från Sveriges kockar på en libanesisk rätt bestående av en syrlig sallad med rostat pitabröd.

Veckans matlåda: Mustig rödbetssoppa med vitlök och persilja

Veckans matlåda: Mustig rödbetssoppa med vitlök och persilja

Henrik Dahlin från Sveriges kockar levererar ett lättlagat recept på vegetarisk borsjtj – en rysk soppa gjord på rödbetor.

Veckans matlåda: Lammracks med ljummen sallad och örtsmör

Veckans matlåda: Lammracks med ljummen sallad och örtsmör

Den här veckan kan matlådan kännas betydligt lyxigare om du provar Ana Cruz-Prados recept på lammracks. Hon lovar att det inte är så svårt som du tror.

Veckans matlåda: Rädda jobblunchen med kvällens grillrester

Veckans matlåda: Rädda jobblunchen med kvällens grillrester

Ana Cruz-Prado från Sveriges kockar lär dig hur du gör en grym marinad och lyckas grilla köttet till perfektion.

Fler artiklar inom Hälsa