Veckans matlåda: Lax med saffransbulgur och ingefärsyoghurt
Lagar du samma mat vecka efter vecka? Har du för vana att handla allt för många luncher ute? Henrik Dahlin från kockföretaget Sveriges kockar räddar idag både din middags- och matlådeångest med ett färgglatt laxrecept.
Att blanda bulgur med saffran är något Henrik Dahlin liknar vid en klassisk paella, fast utan riset förstås.
– Om du vill göra en mer budgetvariant kan du ersätta saffran med gurkmeja. Det blir inte alls samma smak, men du får den gula fina färgen, säger Henrik Dahlin.
I receptet använder sig Henrik Dahlin av tamarisoja, som är en japansk typ av soja. Han menar att de flesta ofta tar den enkla vägen och köper en billig variant av soja från en vanlig matbutik. Om du däremot är sugen på att avancera smakerna i din matlagning menar Henrik Dahlin att det är hög tid att du börjar utforska sojadjungeln.
– De som är insnöade på japansk mat vet att det är stor skillnad på olika sorter. Mitt tips är att satsa på en lite mer avancerad soja som till exempel tamari. De säljs i välsorterade matbutiker eller hälsokosten och är ett enkelt sätt att förhöja hela rätten.