Visst lönar det sig att kallprata med chefen
När du går till kaffeautomaten för dagens första koffeinpåfyllning står chefen där. Kan du kallpratets ädla konst? Annars är det på tiden.
I sin bok ”Konsten att umgås med alla” slår PR-konsulten och författaren Nicolas Jacquemot ett slag för att vi ska lära oss kallprata med chefen.
– Kallpratet fyller en viktig funktion i att lära känna varandra lite mer personligt. Har vi en personlig relation med chefen underlättas mycket annat på jobbet. Det blir till exempel lättare att ta upp mer allvarliga saker.
Studier visar också att småpratet är viktigt för kreativitet och utveckling på arbetsplatsen, säger han.
Ett tips i hans bok bär rubriken ”Chefer är också människor”.
Det låter som att sparka in öppen dörr, men Nicolas Jacquemot menar att påminnelsen behövs:
– På vissa arbetsplatser är det fortfarande så att många har en mystifierad bild av chefen och är rädda för att initiera samtal. Vi behöver avmystifiera chefen och inse att de också uppskattar trevligt småprat.
Fånga rätt tillfällen
Småpratet passar bra i lunchrummet, vid kaffemaskinen, efter mötet, på julfesten – inte i situationer när chefen är stressad eller vill vara i fred. Avläs situationen och chefens kroppsspråk innan du sätter i gång kallpratet. Syftet är ju att stärka relationen, inte att störa den.
Öppna upp samtalet
Okomplicerade frågor som ”Hur var helgen?” och ”Har du tips om en bra restaurang, jag tänkte bjuda x på middag?” är säkra kort för att initiera lite kallprat, eller ta upp sådant som du vet att chefen just nu är engagerad i, oavsett om det handlar om husköp eller fotboll.
Komplimanger
Det är helt i sin ordning att ge beröm till chefen vid kaffeautomaten – så länge som du håller dig till balanserade kommenterar av typen ”Bra hanterat med X!” eller ”Kul att du tog upp X på mötet!”. Många superlativ uppfattas lätt som fjäsk.
Källa: ”Konsten att umgås med allt och alla”