– Vår forskning visar att både starka och sårbara personer blir mobbade, säger forskaren Margaretha Strandmark.
– Vår forskning visar att både starka och sårbara personer blir mobbade, säger forskaren Margaretha Strandmark.
Foto: IBL/All over press

Forskaren förklarar: Vad är mobbning?

Att mobbning är något negativt lär vi oss tidigt, men vad innebär det mer exakt? Metrojobb bad forskaren i arbetsplatsmobbning Margaretha Strandmark att förklara begreppet närmare.  

Margaretha Strandmark, professor emirita i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, har forskat kring mobbning under lång tid. De senaste åren har hon och en forskargrupp ägnat sig åt att undersöka just arbetsplatsmobbning.
– Mobbning är systematiska, upprepade kränkningar och oetiska handlingar som sker över tid så att en av de inblandade hamnar i underläge och inte kan försvara sig. Det är då en maktbalans som rubbas, säger Margaretha Strandmark.

⇒LÄS MER: Psykologen: Därför sker mobbning på jobbet

Om det däremot rör sig om två personer som bråkar, där båda parter är aggressiva mot varandra och ger igen på samma sätt, så är det inte mobbning. Vidare berättar Margaretha Strandmark att det även går att definiera begreppet mobbning på jobbet.
– Då är mobbning ett beteende som trakasserar, kränker och socialt exkluderar en person eller negativt påverkar arbetstagarens arbete. Detta är något som sker upprepat och systematiskt över en period av tid.

Vare sig det rör sig om mobbning på arbetsplatsen eller vid andra konstellationer är det alltså något som sker systematiskt där den centrala frågan är makt. Enligt Margaretha Strandmark visar forskningsresultaten att för att förhindra mobbning på jobbet krävs det att arbetsplatser jobbar för att få en ökad medvetenhet om vad mobbning faktiskt är.
– Det har visat sig att när vi jobbat ute på arbetsplatser har det blivit mer öppet. Anställda har blivit mer medvetna om att det man kanske inte trodde var mobbning faktiskt kan vara mobbning.

Vem blir mobbad?
– Vår forskning visar att både starka och sårbara personer blir mobbade. Det är alltså inga speciella personer som drabbas utan alla kan bli mobbade, säger Margaretha Strandmark.

⇒LÄS MER: Thord blev mobbad på jobbet – fick sparken efter 36 år

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet