Du behöver:
2 st pitabröd
1 vitlöksklyfta
1 stor citron
1 1/2 tesked havssalt
¼ tesked kanel
¼ tesked allkrydda
1 1/2 teskeds lönnsirap eller honung
Malet svartpeppar
8 + 2 matskedar olivolja
900 ml kikärtor (motsvara 2 burkar)
2 tsk kummin
3 st romansalladsblad
300 ml körsbärstomater
En halv gurka
2 st gräslök
3 till 4 st rädisor
1 näve färska myntablad
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Pensla båda sidorna av pitabröden med olivolja och strö över havssalt. Skär bröden i 8 bitar och grädda dem i ugnen i 20 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg och är krispiga. När de svalnat kan dela upp dem i ännu mindre bitar. 2. Under tiden pitabrödet är i ugnen kan du hacka vitlöken och mosa det med knivens plana sida. Häll citronsaft, havssalt, kanel, allkrydda, honung eller lönnsirap och svartpeppar tillsammans med vitlöken i en liten skål. Vispa sedan gradvis i 1 dl olivolja med en eller två matskedar åt gången, tills en krämig emulsion bildas. 3. Skölj kikärtorna och skaka av så mycket vatten som möjligt. Värm 2 msk olivolja på medelvärme i en stor stekpanna. Tillsätt kikärtor, kummin, havssalt och svartpeppar. Stek i 5 minuter tills kikärterna är uppvärmda och får en gyllene yta. 4. Skär upp romanbladen, tomaterna, gurkan, myntan och rädisorna. 5. Lägg grönsakerna i botten på en skål och toppa med kikärtor och pitabrödet.
⇒LÄS MER: Veckans matlåda: Tacos med ceviche och avokadokräm