Att gå en skrivkurs och bestämma hur du vill ge ut din bok är viktiga steg mot att i slutändan kunna kalla dig författare.
Att gå en skrivkurs och bestämma hur du vill ge ut din bok är viktiga steg mot att i slutändan kunna kalla dig författare.
Foto: Shutterstock

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Att ha en egen bok på ditt cv är något som sticker ut. Men måste man bli författare på heltid eller går det att jobba med något annat samtidigt? Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att göra båda. Förutom att ha en bra idé om vad din bok ska handla om finns det några andra viktiga steg som kan leda till att du får din bok utgiven. 

1. Gå en kurs
Oavsett om du är precis i början av ditt manusarbete eller om du redan börjat skriva på boken kan en bra idé vara att gå en skrivkurs. På en skrivkurs får du inte bara möjlighet att förbättra ditt skrivande och språkbruk, du får även hjälp med att utveckla ditt manus. Det är viktigt att få feedback som författare och när du är mitt uppe i skrivprocessen kan du även enkelt göra ändringar under tiden.

2. Ta hjälp av grupper
Du kan hitta mycket hjälp och stöd i sociala medier. Det finns många olika slags författargrupper som du kan gå med i där både nybörjare och mer rutinerade författare samlas och utbyter idéer och ger varandra feedback. Om du vill att någon ska läsa ditt manus eller om du vill rådfråga någon om ett kontrakt du fått från ett förlag finns det ofta mycket hjälp att hämta här.

⇒LÄS MER: Alexander Lydecker tipsar: Så blir du en intraprenör
 
3. Anlita en lektör
När du är klar med ditt manus är ett bra nästa steg att anlita en lektör som kan läsa allt. En lektör tittar inte på språk och stavfel utan fokuserar på den övergripande storyn. Om din handling inte är tillräckligt gripande eller om huvudkaraktären inte är tillräckligt trovärdig kan en lektör ge dig råd för hur du kan göra din bok bättre. En lektör kostar pengar att anlita men det kan vara en bra investering om du har möjligheten. Om du inte gjort en ordentlig kvalitetssäkring av boken innan den trycks finns det risk för att den inte säljer.
 
4. Bestäm hur du vill ge ut den
En viktig del av att ge ut en bok är att bestämma hur du vill ge ut den. Det finns en rad olika sätt:
– Det traditionella sättet är att göra det tillsammans med ett förlag som då sköter det mesta åt dig och står för alla kostnader. Däremot får du en mindre bit av kakan när det kommer till försäljning av boken.
– Du kan också välja att ge ut din bok via ett hybridförlag. Det innebär att du fortfarande har kontakt med ett förlag som kan hjälpa dig med vissa delar, men du bekostar utgivningen själv.                                                                         Bild: Anders Nyman
Då äger du din egen utgivningsprocess och får den största delen av intäkterna.

– Ett annat alternativ är att du blir din egen utgivare och sköter allt arbete själv. Då kan du ha full kontroll över utgivningen och ingen kan läggs sig i ditt arbete. Däremot får du bekosta allt själv och det är svårare att få en bok utgiven på egen hand.
 
5. Välj rätt förlag
Om du bestämmer dig för att du vill ha ett förlag i ryggen som hjälper dig med utgivningen av din bok, vilket är väldigt vanligt idag, är nästa steg att välja ett förlag. En viktig sak att komma ihåg är att det inte bara är förlaget som ska gå med på att jobba med dig, du ska också känna att förlaget är rätt för dig. Gör ordentligt med research innan du börjar kontakta olika förlag. När du visar att du är påläst väcker det också förläggarens intresse när ni får kontakt.

⇒LÄS MER: Niklas läste 200 böcker om framgång – här är fem saker han lärde sig

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär