2017-06-07
– Borsjtj är en rysk soppa med rödbetor, högrev, vikål och lök. Här gör vi den istället vegetarisk med en grönsaksbuljong i grunden, säger Henrik Dahlin från Sveriges kockar.
Foto: Emelie Lager/Sveriges kockar
Veckans matlåda: Mustig rödbetssoppa med vitlök och persilja
Varje vecka levererar Sveriges kockar på ett lättlagat recept som passar lika bra till middag som till matlådorna i veckan. Idag bjuder Henrik Dahlin på sin vegetariska variant av den lättlagade ryska soppan borsjtj.
Du behöver:
1 1/2 liter grönsaksbuljong
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 klyfta vitkål, cirka 350 g
2 stjälkar selleri
4 potatisar, cirka 300 g
2 morötter, cirka 150 g
1 kg rödbetor
Cirka 3 msk vinäger
Salt och svartpeppar
Persilja
2 dl smetana att toppa med (en krämig och syrad grädde som används på samma sätt som crème fraishe)
Gör så här:
1. Skala och skiva lök och vitlök. Skiva vitkål och stjälkselleri. Använd gärna matberedarens skiv- och rivskivor. Skala potatis, morötter och rödbetor. Riv dem grovt. 2. Blanda ner alla grönsakerna och koka under lock i grönsaksbuljong i ungefär 20 minuter eller tills de är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar. 3. Servera soppan med smetana och grovt surdegsbröd, smör och lagrad prästost. Garnera med hackad persilja.
⇒LÄS MER: Veckans matlåda: Enkel gnocchi med vitlöksfräst svamp och spenat
Anna Åslund