Semestern är till för att du ska få återhämtning. Därför ska du aldrig behöva känna att du måste läsa jobbmejlen när du är ledig.
Semestern är till för att du ska få återhämtning. Därför ska du aldrig behöva känna att du måste läsa jobbmejlen när du är ledig.
Foto: Unsplash

Experten svarar på några av de vanligaste semesterfrågorna

Vad händer om jag blir sjuk på semestern? Och måste jag kolla jobbmejlen när jag är ledig? Semestern är nära och det finns flera viktiga saker att hålla koll på innan du checkar ut i sommar. Dennis Meijer, regional ombudsman på Unionen, reder ut några frågetecken.

Hur mycket semester har jag rätt till?
Enligt semesterlagen har du som arbetstagare rätt till 25 semesterdagar per år. Fyra av dessa semesterveckor har du rätt att ta ut sammanhängande mellan perioden 1 juni – 31 augusti. Det här är huvudregeln för alla som jobbar, men om du inte har en tillsvidareanställning kan andra regler gälla. Om du till exempel har en visstidsanställning som är kortare än tre månader har du inte rätt till ledighet, men då får du istället semesterersättning.

⇒LÄS MER: Så jobb-coachar du dig själv på semestern
 
Måste jag vara tillgänglig?
Många fortsätter att läsa jobbmejlen även under semestern, men detta är inget som din arbetsgivare har rätt att kräva av dig. När du har semester har du enligt lagen rätt till återhämtning, vilket innebär att du inte ska känna press att vara uppkopplad. Din arbetsgivare är skyldig att se till att du får återhämtning.
 
Vad händer om jag blir sjuk?
Om du har jobbat under hög press under en tid innan semestern är det vanligt att den där förkylningen smyger sig på när du äntligen blir ledig. Då är det viktigt att du sjukanmäler dig precis som vanligt. Då sparas dina semesterdagar och du får vara hemma sjuk med en karensdag och ersättning precis som vanligt. Enligt Dennis Meijer är det här något som få känner till.                                                                                                                                                                                                 Bild: Dennis Meijer. Fotograf: Mikael Lund. 

⇒LÄS MER: Hur bra kopplar du av under semestern?
 
När har jag rätt till betald semester?
För att få betald semester måste du ha tjänat in den under det gångna året. Men om du började på ett nytt jobb i april har du inte hunnit jobba tillräckligt länge för att ha tjänat in alla dina semesterdagar som krävs för att vara ledig fyra veckor under sommaren. Du har trots det alltid rätt till fyra veckors sammanhängande semester, men då är den inte betald. En arbetsgivare kan dock inte tvinga dig att ta ut obetald ledighet.
 
I dag är det vanligt att arbetsgivare erbjuder förskottssemester. Det innebär att du som inte har tjänat ihop tillräckligt med betalda semesterdagar ändå får ledigt men istället då har en innestående skuld till arbetsgivaren. Den skulden avskrivs efter fem år eller om du sägs upp på grund av arbetsbrist.
 
Har jag rätt att bestämma när jag ska vara ledig?
Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, men däremot har du inte rätt att själv bestämma exakt när du ska vara ledig. Du kan komma med önskemål om specifika datum och veckor, men det är slutligen din arbetsgivare som bestämmer. Däremot har du rätt till att få reda på när du ska ha semester senast två månader innan den börjar. Viktigt är också att komma ihåg att din rätt till fyra veckors sammanhängande semester endast gäller under sommaren, du har alltså inte rätt att kräva att du vill vara ledig i fyra veckor och semestra i Thailand i januari. Men du kan alltid fråga din arbetsgivare.

⇒LÄS MER: Tio jobb-tips som maxar semestern
 
Vad är semesterlön? 
När du har en tillsvidareanställning eller en visstidsanställning som varar mer än tre månader har du rätt till semesterlön. Det innebär att du behåller din vanliga lön under semestern och samtidigt får ett semestertillägg. Om du till exempel har ett sommarjobb och är visstidsanställd har du inte rätt till semesterlön, men du får semesterersättning utöver din lön.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Annons
”På det här åkeriet kommer du alltid hem till familjen efter en arbetsdag”

”På det här åkeriet kommer du alltid hem till familjen efter en arbetsdag”

Har du C-körkort och lätt för att samarbeta med både kunder och kollegor? Då kanske du skulle passa på Naus Åkeri i Stockholm som nu vill bli fler.

Annons
SOS Alarm söker dig som vill hjälpa människor i akuta situationer

SOS Alarm söker dig som vill hjälpa människor i akuta situationer

Marie Wahlborg bytte jobb från narkossköterska till SOS Alarm och stortrivs i rollen som SOS-sjuksköterska.

Visstidsanställd? Här är 5 saker du borde känna till

Visstidsanställd? Här är 5 saker du borde känna till

Otrygga anställningar är många ungas första möte med arbetslivet. Var noga med att få ett officiellt avtal.

Så får du använda ditt friskvårdsbidrag – och det här är inte okej

Så får du använda ditt friskvårdsbidrag – och det här är inte okej

Funderar du på vad du ska använda friskvårdsbidraget till i år? Vad som är skattefri motion- och friskvård är långt från självklart. Så säger Skatteverket.

Delar du och din arbetsgivare samma värderingar? Så vet du!

Delar du och din arbetsgivare samma värderingar? Så vet du!

Vi känner inte till våra egna värderingar, men om vi gjorde det skulle vi trivas bättre på jobbet, menar Lena Ahlström.

Hjärnforskare: öppna kontorslandskap tar död på effektiviteten

Hjärnforskare: öppna kontorslandskap tar död på effektiviteten

Hur kontoret ser ut har stor påverkan på hälsan produktiviteten. Hjärnforskaren Katarina Gospic tipsar om saker alla kan tänka på.

Fler artiklar inom På jobbet