2017-06-14
Fira sommaren med en god grillbit i matlådan. Ana Cruz-Prados tips gör dig till en grillmästare!
Foto: Emelie Lager/Sveriges kockar
Veckans matlåda: Rädda jobblunchen med kvällens grillrester
Sommarens varmare väder gör det möjligt för grillen att åka fram under allt fler kvällar. Den här veckan lär Ana Cruz-Prado från Sveriges kockar ut sina bästa grilltips som du kan ha nytta av både till middag och matlådan dagen efter. Veckans recept innehåller flankstek och om du lär dig att marinera och tillaga köttet rätt menar Ana Cruz-Prado att det håller sig fräscht även till jobbluncherna.
Du behöver:
Till marinaden:
Flankstek (nötdjurets bakre magmuskel)
1 dl rapsolja
1 dl rött vin
1 msk oxfond
2 msk honung
1 krm svartpeppar
2 dl soja
2 krm havssalt
1-2 vitlöksklyftor
Till salladen:
70 g Babyspenat
1 grönt äpple
1 knippe rädisor
1 knippe vårlök
Fruktig olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
1. Häll ner olja, honung, rött vin, soja, fond & 1-2 pressade vitlöksklyftor i en bunke. Smaka av. Salta och peppra efter smak. 2. Putsa flanken fri från fett och silverhinna. (det vita som sitter runt köttbiten) Lägg sedan ner det i bunken. Vänd och gnugga in marinaden i köttet. Snitta den lätt med vass kniv, då rullar den inte upp sig på kanterna. 3. Ta upp köttet och lägg det på en het grill med bra glöd. 4. Låt flanksteken ligga på grillen i 3 minuter på varje sida. Vänd helst bara köttet en gång. Släng på flingsalt och peppar på varje sida när du vänder på köttet. Flank är överlag en väldigt tunn köttdetalj så med en röd glöd går det undan. 5. Kolla innertemperaturen med hjälp av en termometer. Låt det hålla 57-58 grader för medium. Ta bort köttet från grillen och låt det vila 7-8 minuter. Detta är för att det inte ska blöda vid servering och behålla saftigheten i köttet. 6. Då du skär upp den är det viktigt att du skär med fibrerna mot dig. Gör du inte det så blir köttet väldigt segt.7. Blanda ihop ingredienserna till salladen och servera med köttet.
Anna Åslund