– Många använder även sin privata mejl på företagsdatorn. Men den privata mejlen har vanligtvis inte samma skydd som företagsmejlen, säger Ola Jönsson.
– Många använder även sin privata mejl på företagsdatorn. Men den privata mejlen har vanligtvis inte samma skydd som företagsmejlen, säger Ola Jönsson.
Foto: Unsplash

Använder du jobbmobilen privat? Här är riskerna du måste känna till

Många använder samma mobil och dator både på jobbet och privat. Under sommaren kanske till och med jobbmobilen följer med på semestern, men allt detta kan innebära att du utsätter din arbetsplats för fara.

Idag tillåter många företag att de anställda använder både mobil och jobbdator privat. Men det innebär också att många bär med sig viktig företagsinformation utanför företagets väggar. Ola Jönsson, Sverigechef för it-säkerhetsföretaget Palo Alto, menar att användandet av jobbmobilen eller datorn privat kan medföra risker för både dig och företaget du jobbar på.

LÄS MER: Slarva inte bort din jobbdator – det kan ge avdrag på lönen

Trots att företag idag oftast har omfattande säkerhetslösningar för att skydda teknik från intrång finns det ändå möjlighet för olika slags virus att ta sig in. Och virusen blir bara mer elakartade.
– Traditionella antivirusskydd ger inte ett fullgott skydd längre i och med att dagens avancerade hot förändras så fort. Antivirusskydden har svårt för att upptäcka dem. Det finns mer moderna skydd, men det är inte alla som har dessa, säger Ola Jönsson.

Hur kan då ett virus ta sig in i din jobbmobil eller jobbdator? Och hur kan det skada din arbetsplats? Okända länkar eller mejl från personer du inte känner får varningsklockorna att ringa, vilket många redan känner till idag.
– Men många typer av hot efterliknar olika stora företag och deras utbud för att på så vis lura användare att klicka på något som innehåller skadlig kod. Ofta innebär det att man ska skriva in sin mejl och lösenord. Men låter det för bra för att vara sant så är det oftast det, säger Ola Jönsson.

Även om du själv är försiktig med vilka sidor du besöker och vilka länkar du klickar på innebär det inte att andra tänker som du. Om du lånar ut din dator till en vän eller ett barn finns risken att de får in ett virus som skadar din dator.
– Många använder även sin privata mejl på företagsdatorn. Men den privata mejlen har vanligtvis inte samma skydd som företagsmejlen. Där tar man kanske tar bort länkar som inte ser schyssta ut, men på privatmejlen brukar man inte vara lika försiktig.

LÄS MER: Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Ett exempel på skadligt virus som förekommer idag kallas ransomware, som innebär att innehållet på din dator blir krypterat så att du inte kommer åt det. För att kunna använda datorn normalt igen måste du betala en lösensumma. Om du förvarar privata saker på datorn blir även det krypterat.
– Tar du med datorn in till jobbet och kopplar upp den är du plötsligt på insidan. Då har du tagit dig förbi brandväggen som finns och då finns det ökad risk för att den skadliga koden tar sig vidare och smittar andra datorer som finns på företaget.

Trots det menar Ola Jönsson att du inte ska vara orolig för att använda din jobbdator utanför arbetsplatsen. Det viktiga är att vara medveten om riskerna.
– Idag flyter jobb och privat samman väldigt mycket och det är svårt att skilja på det ibland. Jag tycker att det är positivt att anställda får möjlighet att jobba mer flexibelt. Men man ska vara försiktig.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet