Anna, Jonatan och Johanna är bara tre av alla som jobbar under julen.
Anna, Jonatan och Johanna är bara tre av alla som jobbar under julen.
Foto: Privat

5 personer berättar: Därför jobbar vi i jul

Medan många av oss är upptagna med att se Kalle Anka och hans vänner för femtioelfte gången finns det de som fortfarande jobbar. Metrojobb har pratat med fem personer som, istället för att äta risgrynsgröt, arbetar på som vanligt. 


Jonatan Nilsson, 27, skiftledare på SF-bio

– Jag har jobbat under julen innan. I princip varje år, faktiskt. Jag gillar inte julstressen så mycket, så det är en fantastisk ursäkt för att slippa. Just på julafton händer det inte så mycket på jobbet. Det är många barnfamiljer som kommer för att kolla på Bamse typ. Men det brukar vara lugnt. Jag brukar hänga med kollegorna. Det är lite som världens längsta rast man får betalt för! Jag brukar inte klä ut mig, men de andra som piffar upp sig. Jag tycker det är ganska skönt att jobba jul! Har lite dåligt ibland när jag inte firar med familjen, men själv bryr jag mig inte så mycket om julen. 


Anna Blom, 41, sjuksköterska vid Sahlgrenska

– Jag har jobbat jul innan. Jag tycker att det är helt okej. Det är inte så farligt. Jag jobbar natt dessutom och då kan man ju ändå vara med ganska mycket under dagen. På jobbet är det många avdelningar som myser på lite extra med god mat och så. Det är trevligt.

LÄS MER: 3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta 


Johanna Hiltunen, 36, teamleader i Luleå på sosalarm

– Vi jobbar ju vartannat år. Så ena året jobbar man jul och nästa jobbar man nyår, så man är ju förberedd. Sedan är vi är lediga på förmiddagen, så vi hinner fira lite jul innan. Det hör ju till att jobba under jul, men det är ju lite speciellt. Det är ju så många som är lediga då. Det är en speciell stämning på centralen också. Vi brukar ha lite extra god mat och folk är lite extra fina med tomteluva eller slips, så vi har lite jul här. Man får mycket uppskattning av de som ringer i under julen också, så det ger väldigt mycket.

LÄS MER: Fem personer berättar: Så sadlade vi om i karriären


Kristina Sjögren, 53, flygvärdinna
– Det känns alltid jobbigt med jul då det är så väldigt koncentrerat på att vara med sin familj, vara glad och lycklig med pyntat hus och med rätt mat puttrande på spisen. Men vi som jobbar ihop denna dag blir som en egen liten familj, utanför våra andra. Oftast är vi borta ett par dagar. Vi planerar innan, har julklappspelet och äter ihop på någon restaurang som företaget bjuder på denna dag. Vi har ofta någon liten lustig grej som renhorn som blinkar i håret eller tomteluva när vi jobbar ombord på planet. Beroende på vilket land vi är i så har vi ibland med oss lite knytkalas med julmat.


Peter Åkerström, 51, medarbetare på Coop
– Jag jobbar julhelgen och det känns väl rätt okej. Får man välja är man väl hemma med familjen, men det tillhör ju jobbet. Vi jobbar varannan jul, så man vet ju om det ganska långt innan, så vi brukar anpassa julen lite efter hur man jobbar. Man hinner vara med på ett hörn där hemma. På jobbet kan det vara ganska körigt ett tag under julafton, det kan vara folk som är ute i sista minuten. Vi är inte så bemannade under jul, men lite julfika har vi alltid i personalrummet.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter