Vägra bli slav under jobbmobilen

Det finns inte längre några tekniska hinder för att vi ska vara tillgängliga jämnt, dygnet runt. Då ställs högre krav, om vi nu vill hålla ihop som människor, att själva sätta tydliga gränser för vår tid.

Det gäller att tänka till redan innan man skriver kontrakt med en ny arbetsgivare. Sätt din kråka på ett papper framstucket under anställningsintervjun och du kan plötsligt ha avtalat bort alla dina fackliga rättigheter till vila.

– Det blir allt vanligare att kompensera för övertiden med högre lön i stället för övertidsersättning. Det kan vara lite lurigt.Det finns då inte längre några begränsningar för hur mycket övertid arbetsgivaren kan kräva och vi har ingen möjlighet att stämma dem för detta, säger  Anna-Karin Mattsson på fackförbundet Unionen.

Det är viktigt att våga ställa alla krångliga frågor till arbetsgivaren när man börjar närma sig ett anställningskontrakt. Red ut hur dina arbetstider ser ut. Hur många timmar i veckan ska du jobba? Ingår så kallad beredskapstid, då man ska finnas tillgänglig för att rycka in om det behövs? Ingår förskjuten arbetstid, det vill säga att arbetsgivaren kan kräva att du jobbar andra tider än dina normala?

Nöj dig inte med enbart arbetsgivarens svar utan be att få kontraktet mejlat till dig så att du i lugn och ro kan gå igenom det finstilta. Fackförbunden har särskilda telefon- och mejladresser dit medlemmarna kan vända sig och få hjälp att gå igenom kontraktet. Den som ännu inte är medlem i något fack är dock hänvisade  till vänner eller bekanta med mer erfarenhet från arbetslivet.

Glöm heller inte att ta hjälp av de fackliga representanterna på din blivande arbetsplats. De kan berätta om vilka regler som gäller just där.

FACKETS KRAV: EN OSTÖRD FRITID

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa