– Det värsta är att det har varit samma brist över överskådlig tid. Det betyder att vi måste vara rädda om dem som utbildar sig till våra yrken, säger Annelie Söderberg på Vårdförbundet.
– Det värsta är att det har varit samma brist över överskådlig tid. Det betyder att vi måste vara rädda om dem som utbildar sig till våra yrken, säger Annelie Söderberg på Vårdförbundet.
Foto: Vårdförbundet/Unsplash

Vårdförbundet: Så ser löneläget i branschen ut idag

Lön är en ständigt debatterad fråga inom vården och Vårdförbundet representerar några av de yrkesgrupper som det pratas mest om. Metrojobb har ställt några frågor till Annelie Söderberg på Vårdförbundet för att ta reda på hur det ser ut för bland annat sjuksköterskor och barnmorskor idag.

Hur ser löneläget för era yrken ut idag?
– Om jag tittar på våra medlemmar så ser vi att de alla har en låg lön i förhållande till den akademiska utbildning som de har. Det är för lågt värderade yrken och det betyder att man inte får betalt för sin utbildning, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet. 

Hur ser löneutvecklingen ut inom yrkena?
– Det finns ett löneglastak för våra medlemmar. Löneutvecklingen är som störst fram till 35. Det som är signifikant, oavsett yrke, är att löneutvecklingen är svag från 35 års ålder för att ytterligare mattas av vid 45. Det betyder att det inte blir någon större löneskillnad mellan den som är ny i yrket med mindre erfarenhet och den som är erfaren och har skaffat sig större yrkesskicklighet.

LÄS MER: Caroline Strömdahl pluggar till kiropraktor: ”Är mer en livsstil än ett yrke”

Går det att jämföra med löneutvecklingen inom andra yrken?  
– Det går absolut att jämföra med mer mansdominerade yrken, som en IT-ingenjör. Svårighetsgraden i yrket och utbildningens längd går att jämföra med specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Skillnaden mellan den som är ny med mindre erfarenhet och den som är mer erfaren är 100 procent. Den som är en 58-årig IT-ingenjör tjänar dubbelt så mycket som den som är nyutexaminerad vid 27 år.

Vad leder det här till?
– Det värsta är att det har varit samma brist över överskådlig tid. Det betyder att vi måste vara rädda om dem som utbildar sig till våra yrken. När de yrkesskickliga, alltså dem som känner att de har en erfarenhetsbank och börjar känna sig som den där ryggraden i vården, inte längre får en löneutveckling så är risken att de här personerna går någon annanstans.

LÄS MER: Nervös inför vårens löneförhandling? Så förbereder du dig redan nu!

Vart går de då?
– De lämnar den patientnära vården, går till privata vårdgivare, de blir chefer, går till försäkringsbolag, försäkringskassan och till statliga myndigheter.

Vad behöver göras för att få upp lönerna?
– Vi behöver få till en löneutveckling där erfarenhet och kompetens syns på lönen och där man ser en löneutveckling under hela yrkeslivet. Vi yrkar därför på 10 000 kr mer i månaden till dem som är särskilt yrkesskickliga.

LÄS MER: 5 saker alla borde göra för att bidra till en bättre arbetsmiljö

Hur ser du på framtiden inom den här frågan?
– Det är en stor brist på våra medlemmar – det finns alltså för få sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. För få kollegor i verksamheterna är en påfrestning för alla och hotar även patientsäkerheten. För att råda bot på tillgångsbristen måste vi att öka attraktiviteten i yrkena och då krävs god löneutveckling under hela yrkeslivet och bättre arbetsmiljö.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter