Karim Hamza, 21, ser sitt jobb vid sidan av studierna som en merit.

Foto: Lotta Bergseth

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden. I alla fall om man ska tro de deltagande studenterna i en undersökning gjord av Student Consulting där 82,5 procent menar att sommarjobbet är en mycket stor – eller en ganska stor – merit när man ska söka jobb efter examen. Något som Tobias Lindfors, vd på Student Consulting, skriver under på.
– Det har väldigt stor betydelse om man kommer ut tidigt på arbetsmarknaden. Ett extrajobb eller ett sommarjobb kan leda till fast anställning, säger han.

I gårdagens Metro stod det att sommarjobben har ökat och att 43,2 procent av studenterna som deltog i undersökningen redan har ett sommarjobb i år, samma siffra föregående år var endast 28 procent. Av dem anger 33,4 procent att de har fått samma sommarjobb som året innan.
– Det är många företag som ser vikten av att plocka in ungdomarna i arbete tidigt. De investerar i ungdomarna, så vet de vilka de kan rekrytera sedan när behovet uppkommer, säger Tobias Lindfors.

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB), visar att det är vanligt att en arbetsgivare återanställer personal som de tidigare jobbat med. Enligt siffrorna har en tredjedel av dem som börjat en ny anställning i år arbetat hos arbetsgivaren tidigare.

Karim Hamza, 21, pluggar till vardags ekonomi och matematik vid Stockholms universitet. Men sommaren ska han tillbringa på försäkringsbolaget Sirius i Stockholms innerstad. Han tror att det kan ge honom en fot in i branschen där han ser sin framtida karriär.
– På gymnasiet sommarjobbade jag inom vården, fast det var mest för pengarna. Det här är mer för meriten. I dag räcker det inte med en bra utbildning. Man måste ha erfarenhet också, säger han.
På Sirius hjälper Karim Hamza till med administrativa uppgifter, som att rapportera data till olika program. Efterhand kommer arbetet att bli mer kvalificerat.
Pengarna är förstås en välkommen bonus. Karim vet redan vad han ska använda dem till.
– Körkort, säger han, tvärsäkert.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

SPRING. Moa Malkans sommarjobb är inget för veklingar. Det blir mycket spring i trappor och tungt att bära.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb