Stockholmare tar längst lunch
Skåningar kastar i sig lunchen på mindre än 30 minuter. I Västsverige tar man lite mer tid på sig – och i Stockholm kan arbetsluncherna bli riktigt långa.
Siffrorna presenteras i en undersökning som gjorts av Infact på uppdrag av bemanningsföretaget Peak-IT. De regionala skillnaderna är stora.
– Man kan bara spekulera i orsakerna. Kanske är det fler arbetsluncher i en större stad som Stockholm, säger Torsten Heinberg, beteendevetare på Arbetsmiljöverket.
Den traditionella svenska lunchen, oftast mellan 12 och 13, är en institution som har stor betydelse för resten av arbetsdagen.
– Lunchen handlar inte bara om samvaro. All forskning visar att återhämtning har stor betydelse. Dessutom ger maten viktigt bränsle för resten av dagen, säger Torsten Heinberg.
Privatanställda tar betydligt oftare långluncher än anställda inom den offentliga sektorn. Nästan var femte privatanställd lunchar i mer än 45 minuter. Inom den offentliga sektorn har bara drygt var tionde tid att sitta så länge vid lunchbordet.
LUNCHVANOR
30 minuter eller mindre:
Stockolm: 31 procent.
Sydsverige: 54 procent.
Västsverige: 36 procent.
Mer än 45 minuter:
Stockholm: 24 procent.
Sydsverige: 12 procent.
Västsverige: 17 procent. Källa: Infact, Peak-IT