För fem år sedan fick Linda Hultgren praktik i Bryssel – nu är hon på väg tillbaka dit. Den här gången för ett riktigt drömjobb.

Skyltfönstret för karriären

Uppd. 2010-08-27 09:42
 
 

Unga svenskar praktiserar i Bryssel – för att få internationellt toppjobb

Traineetips på metrojobb.se
 
Så hittar du en praktikplats i Bryssel

Europaparlamentet
Avdelning översättning: Cirka 210 praktikanter varje år.
Antal svenskar: Mellan två och åtta de senaste tre åren. Stipendium på 1 130 euro i månaden.
Sista ansökningsdatum: 31 oktober.

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Bryssel
50 praktikanter varje år, varav 35 är avlönade. Antal svenskar: Två till fyra varje år. Avlönade praktikanter får ett stipendium på 1 000 euro varje år. Enheten Översättning tar emot flest praktikanter.  

Europeiska centralbanken
Antal praktikanter, 2007: 173 stycken. 2006: 145 stycken.
Information om hur många av dessa som är avlönade samt hur många av dessa som är svenskar lämnas inte ut. Inte heller hur stort stipendiet är som de avlönade praktikanterna får.

Europakommissionen
Cirka 1 200 praktikanter per år. Antal svenskar: Mellan 30 och 35 de senaste åren. Stipendium på 1 003 euro per månad. Sista ansökningsdatum: 1 september, 15 februari.

 

Nyckeln till en internationell karriär kan finnas i Bryssel. Varje år söker sig flera tusen unga människor till EU:s huvudstad för att göra praktik. Bland dem finns flera svenskar.

För fem år sedan fick Linda Hultgren praktik i Bryssel. Nu är hon på väg dit igen, den här gången lockad av ett riktigt drömerbjudande. Hon har fått jobb på Sveriges EU-representation där hon ska arbeta med jordbruks-, livsmedels- och fiskefrågor.
Linda beskriver praktiken på East Sweden, Östergötlands representationskontor i Bryssel, som en aha-upplevelse. Hon fick grepp om hur EU fungerar och omsatte utbildningen i praktiskt arbete.
– Jag lärde mig massor av att vara på plats. Jag tror praktiken har hjälpt mig att få alla jobb jag haft sedan dess, säger hon.
EU:s största praktikplats, kommissionen, tar varje år emot 1 200 personer. Nästa vecka är det dags att lämna in vårens ansökan. Och för den som vill ha en framtida karriär inom EU spelar praktiken en stor roll, enligt Joakim Larsson på kommissionen i Sverige:
– Jag tror att det är väldigt viktigt. Det handlar om att bygga nätverk och komma nära ett system som kan verka svårförståeligt för den som står utanför.
Jurist och statsvetare är inte de enda som kan söka sig till kommissionen. Den är indelad efter ämne i olika generaldirektorat, så oavsett vad man är intresserad av finns det praktik att söka, menar Joakim Larsson. Det kan handla om ämnen som miljö och energi och kultur.
I ansökan ska den sökande berätta om sig själv, sina erfarenheter och studier, samt bifoga examensbevis. Blir man antagen hamnar man på en lista över praktikanter, känd som den blå boken. Men en plats där är ingen praktikgaranti.
Också för den som inte vill jobba inom EU finns praktik att söka i Belgiens huvudstad.
– Allt från Microsoft till Amnesty har kontor där därför att det är viktigt att vara fysiskt stationerad i Bryssel, säger Joakim Larsson.

Vill du ha praktik i Bryssel? Kolla in de här sajterna:

http://www.eurobrussels.com/internships.php
Här hittar du praktikplatser på advokatfirmor, EU-institutioner och organisationer som
Human Rights Watch och Amnesty.

http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?id=147&language=SV
 här söker du praktik på EU-parlamentet

http://ec.europa.eu/stages/index_en.htm
- här söker du praktik på kommissionen

 

Han kryddade sitt cv på EU-kommissionen

”Att se kommissonen inifrån, det är jätteviktigt”, säger Andreas Hernadi.
 
”Att se kommissonen inifrån, det är jätteviktigt”, säger Andreas Hernadi.
 

Andreas Hernadi, 33. Han är bara i början av karriären, men har redan ett avundsvärt cv. Sedan EU-praktiken har Andreas Hernadi, 33, varit politisk sakkunnig,  jobbat med frågor som rör trafficking och startat upp Västsvenska industri- och handelskammaren i Bryssel.
För snart tre år sedan gjorde Andreas Hernadi, 33, praktik på EU-kommissionen.
– Det var väldigt speciellt. Mer byråkratiskt och hierarkiskt än något jag jobbat med tidigare. Saker tar väldigt lång tid och beslut ska skickas runt till många. Det var helt klart en omställning.
Hans tips till den som vill ha praktik i Bryssel är att söka målmedvetet. Att välja ett område och fokusera på det.
Efter praktiken kom han till en organisation som jobbar med migration och människohandel. Sedan flyttade han hem till Sverige och jobbade som informatör i EU-frågor. Han återvände till Bryssel för att jobba som politisk sakkunnig. Nu har han öppnat upp Västsvenska handelskammarens kontor i Bryssel.

Sofia Rantatalo gick från en tentasal i Lund till maktens korridorer i Bryssel.  Sofia Rantatalo gick från en tentasal i Lund till maktens korridorer i Bryssel. 
 

Hon gör praktik hos Margot Wallström

Sofia Rantatalo, 26. Sedan oktober gör Sofia Rantatalo, 26, praktik hos EU-kommissionären Margot Wallström.
 – Jag har ingen imponerande cv som många tror att man ska ha, säger Sofia Rantatalo.
Ändå har hon hunnit med praktik på ambassaden i Vilnius och studentjobb på Nordiska ministerrådet i Köpenhamn. Tillsammans med en polmag i statsvetenskap gav det henne en plats i den blå boken.
På kabinettet i Bryssel är Sofia Rantatalo del av det team som bistår Margot Wallström i allt hon gör.
 – Jag får hjälpa till med det mesta. Vi läser till exempel på om olika lagförslag och kommer på vilka argument hon kan använda, säger Sofia Rantatalo.
Mycket handlar om att söka efter information. Och det är främst det hon lärt sig av praktiken:
– Man lär sig hur man hittar information och hur hela EU hänger ihop. Tidigare har jag tyckt att det varit ganska abstrakt – fast jag läst statsvetenskap. Jag har lärt mig mer om EU nu än under hela tiden på universitetet.

Ingrid Arinell

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär