”Det är bra att staden gör sin satsning på nätet, då blir det lättare att hitta och söka sommarjobb”, säger 17-åringarna Matilda Edgren och Alice Siwe.

Foto: Martin V Johansson

Klicka dig till sommarjobbet

Sommarlov innebär inte bara sol och bad. För många ungdomar är det även ett tillfälle att tjäna extra pengar och få in en fot på arbetsmarknaden.

I år kommer Stockholms stad att erbjuda minst 3 595 ungdomar sommarjobb.
– Ett sommarjobb kan vara det som gör att en ung person får upp ögonen för vad han eller hon vill utbilda sig till, säger arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M), som hoppas att andra arbetsgivare ska kunna erbjuda minst lika många ungdomar sommarjobb och praktikplatser som staden gör.

Nytt för i år är att ungdomarna kan söka sommarjobb via stadens hemsida. Där kan dessutom företag som vill ha sommarjobbare annonsera om detta i en slags platsbank.
– Det är stor efterfrågan. Förra året fick vi in 500-600 ansökningar till våra 130 platser. Det är i princip lottning som avgör vilka som får jobb, berättar Carin Björnvall på Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

Förutom på kyrkogårdarna finns stadens sommarjobb bland annat inom barn- och äldreomsorgen. Alice Siwe, 17, tänker söka jobb hos staden nästa sommar.
– Just nu arbetar jag extra i en gitarraffär och sedan ska jag åka i väg på semester i sommar, så det blir svårt att passa in en sommarjobbsperiod, säger hon.

Klasskamraten Matilda Edgren, 17, har redan arbetet fixat:
– Jag jobbar på en pizzeria i Danderyd, så jag kommer att vara där i sommar.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Fler jobb att söka i sommar än förra året

Fler jobb att söka i sommar än förra året

Nu är det hög tid att ordna sommarjobbet. I år finns det 1 400 fler jobb att söka än i fjol, enligt Arbetsförmedlingen.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb