Johanna, Camilla, Catharina och Malin träffades på diskussionsforumet på Familjeliv. Nu är de en del av bloggen Networking, där de diskuterar familjeliv, jobb och karriär tillsammans med tretton andra kvinnor.

17 kvinnor – en blogg

Många kockar gör sämre soppa, brukar det heta. Det stämmer inte alls in på bloggen Networking – där 17 kvinnor varvar inlägg om blöjbyten och dagishämtningar till hur man ska hantera utvecklingssamtalen på jobbet.

Här ryms erfarenheter från kvinnor mellan 30 och 40 år, som befinner sig på olika stadier i karriären och inom vitt skilda yrken. En sak har de gemensamt: De älskar sina jobb. De försöker också kombinera karriären med ett fungerande privatliv, där småbarn oftast ingår.
Något som tydligen inte är helt okontroversiellt så här i början av 2000-talet.
– I början fick vi många kommentarer som gick ut på att det inte går att vara en bra förälder och samtidigt göra karriär. Det finns så många fördomar kring det ordet som vi vill få bort. Vi ville skapa en positiv anda i bloggen och visa det finns kvinnor som faktiskt gillar jobbet och sina barn, säger Johanna.
Hon och hennes bloggkolleger vill peppa och inspirera andra kvinnor att göra karriär, men har också själva haft stor nytta av bloggen, både som ventil och för tips och vägledning.

Fördelen med att ha träffats på nätet är att de representerar ett ganska brett spektrum av yrken och människor på olika nivåer i arbetslivet. Därför finns här också också en outsinlig källa av erfarenheter.
– Om någon till exempel ska byta jobb finns det alltid någon som bytt jobb flera gånger som kan stötta. Vilken fråga man än kastar ut finns någon som kan svara eller som vet någon annan man kan fråga, säger Catharina.

Tjejerna fann varandra efter att två av dem startat diskussionstråden "Karriärförädrar" på föräldrasajten Familjeliv.se. En kärna av medlemmarna, som diskuterade mest intensivt, fick efter ett tag idén att samla alla tips som kommit in på en blogg, för att göra materialet sökbart för andra.

Eftersom de är så många har de lyckats hålla liv i bloggen i flera år nu, trots att de flesta har både karriär och småbarn.

– Man behöver ju inte skriva så ofta. När jag behöver bearbeta något kan jag skriva väldigt många inlägg och sedan göra uppehåll ett tag, som nu till exempel när jag är mammaledig, säger Camilla.

En gång om året träffas hela gänget på en plats som är "ungefär lika nära för alla". Då äter de middag och går på spa eller något liknande. Lokalt träffas de oftare, men det är framför allt diskussionerna på nätet gör att de känner varandra väldigt väl.

– Jag pratar ju mer med de andra i bloggen än med mina vanliga kompisar. De har egentligen lärt känna mig bättre än någon annan, säger Malin.

BAKGRUND

  • Tjejerna fick kontakt i tråden ”Karriärföräldrar” på sajten Familjeliv i början av 2000-talet.

  • Så småningom bestämde de sig för att flytta alla tips som förmedlats på tråden till en blogg, för att göra informationen sökbar för andra.
     
  • Syftet är att inspirera och peppa framför allt andra kvinnor i karriären.

Till Networking

TÄNK DIG FÖR INNAN DU BLOGGAR OM JOBBET

Det gäller att hålla fingrarna i styr om du vill blogga om din arbetsplats. Även privata angelägenheter och åsikter kan vara känsliga.
– Många arbetsgivare har ett stort kontrollbehov och det finns många exempel på folk som blivit av med jobbet för vad de skrivit på Facebook, säger kommunikationsstrategen John Mellkvist.
Något som tjejerna bakom Networking är mycket medvetna om.
– Vi är jättenoga med vad vi skriver. Det handlar om integritet, både min och min arbetsgivares, säger Johanna.
Gänget har en anonym signatur där vem som helst av dem kan skriva saker av lite känsligare karaktär.  De är heller inte öppna med sina efternamn på bloggen.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Sju inlägg i sociala medier som kostat jobbet

Omplacerad. Fick sparken. Erbjöds inte jobbet. Olämpliga inlägg i sociala medier kan ha stor inverkan på karriären. Här är sju exempel.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Fler artiklar inom Sociala medier