Undersökning: Snart är alla kontor mobila

Tänk dig att du vaknar när kroppen känner sig redo, kopplar upp dig mot nätet. Jobbar lite hemifrån för att sedan ta en lagom lång promened till ett närbeläget kontor, med datorväskan under armen. Tomgångskörning och trafikproppar är ett minne blott.

Så kan en arbetsdag se ut för en allt större del av befolkningen. Enligt en undersökning från kontoruthyrningsföretaget Regus har anställda på nio av tio företag möjlighet att själva välja var de vill jobba. En majoritet av arbetsgivarna i undersökningen tror att de fasta kontoren kommer att fasas ut inom en snar framtid. I stället skapas tillfälliga kontor, figursydda efter det behov företaget har för tillfället.

– Det här är inte längre en futuristisk vision. Det är redan verklighet. 2013 kommer 1,19 biljoner människor jobba från ett mobilt kontor, säger Michael Barth, vd Regus Norden.

Vinsterna är inte bara miljömässiga. Företagen kan också skala ner rejält på de fasta kostnaderna. Enligt undersökningen, där chefer på 600 företag världen över (från bland annat IBM, Kraft Foods och BBC)  medverkat, står 55 procent av alla platser tomma vid en given tidpunkt på ett genomsnittligt kontor. Enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer ska varje person förfoga över 25 kvadratmeter kontorsyta, möteslokaler och förvaring inkluderat. Om man beräknar att 10-15 procent frigörs när anställda i högre utsträckning övergår till att arbeta flexibelt innebär det betydande besparingar.


VIKTIGARE MED GRÄNSER NÄR ARBETET BLIR MER MOBILT

Trenden med mobila kontor har många fördelar. Men det finns många fällor att gå i. Risken är att arbetsliv och privatliv flyter ihop, både i tid och rum.

Camilla Kylin, doktor i psykologi har skrivit en avhandling om förhållandet mellan jobb och privatliv, menar att flexjobb är positivt– inom vissa gränser. En framtid där arbetet är helt flexibelt tror hon inte på.

– Vi behöver kolleger och en fast arbetsplats för att känna oss trygga. Kallpratet vid kaffeautomaten och mötena i korridorerna är viktiga. Den som jobbar flexibelt bör också vara noga med att sätta tydliga gränser mellan jobb och privatliv för att må bra. – Man måste se till att äta lunch och se till att göra stopp. Den som jobbar mycket hemifrån kan också  ha en särskild del av hemmet som arbetsplats för att gränserna ska bli tydliga.

MINORITET HAR ETT SKRIVBORD TILL VARJE ANSTÄLLD
    •    58 procent av de chefer som arbetar på företag med fler än 1000 anställda, att nya arbetssätt kommer att medföra ett minskat behov av fysiska arbetsplatser.
    •    27 procent lägger mer än en timme om dagen på att ta sig till och från jobbet.
    •    7 procent förutspår att behovet av kontorsutrymme kommer att öka.
    •    Bara 38 procent av de stora organisationerna tillhandahåller ett skrivbord till varje anställd.
    •    71 procent tror att de som är födda runt millennieskiftet kommer att vara mer positiv inställning till flexibla arbetsmetoder och inte vilja gå till en fysisk arbetsplats.

COFFICE KAN VARA NÄSTA KONTORSTREND

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär